Zboża i przetwory mleczne podrożały, oleje i cukier są tańsze
Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lutym do 170,8 pkt. wobec 169,0 pkt. w styczniu (1 proc). Podrożały zboża i przetwory mleczne, a potaniały oleje i cukier, zaś notowania cen mięsa nie zmieniły się.
W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w lutym o 2,7 proc. wobec spadku o 3,2 proc. w styczniu. Wskaźnik cen zbóż wyniósł średnio 160,8 pkt. (+2,5 proc. - 4 pkt. m/m), olejów roślinnych 158 pkt. (-3,1 proc. - 5,1 pkt. m/m), a przetworów mlecznych 191,1 pkt. (+6,2 proc. - 11,2 pkt. m/m).
Spadek ceny skupu mleka oznacza pogorszenie koniunktury
Po 4 miesiącach spadków wzrosły ceny masła (o 6 proc.), wyższe były też ceny sera i mleka pełnego oraz odtłuszczonego w proszku.
Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w lutym 193 punkty (-3,4 proc. - 7 pkt.), a mięsa 169 pkt., czyli prawie tyle samo co w styczniu.
Indeks cen żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru.
W opinii analityków banku Credit Agricole wzrost cen żywności w lutym ma przejściowy charakter. "Uważamy, że ceny produktów mlecznych powrócą w kolejnych miesiącach do trendu spadkowego. W naszej ocenie obawy o produkcję mleka w Nowej Zelandii związane z utrzymująca się w tym kraju suszą nie doprowadzą do trwałego wzrostu cen produktów mlecznych" - skomentowali eksperci.
Według ekonomisty banku Jakuba Olipry, w najbliższych miesiącach można oczekiwać zwiększonej podaży mleka ze strony krajów UE.
Ceny zbóż pozostawać będę natomiast "pod presją" znaczących globalnych zapasów. W efekcie w kolejnych miesiącach prawdopodobnie spadek światowych cen żywności będzie kontynuowany.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś