Unia sprzedaje więcej jaj i przetworów
Od stycznia do lipca Unia Europejska sprzedała do krajów trzecich 138,4 tys. ton jaj i przetworów jajecznych. To o 6,4 proc. więcej niż o tej porze przed rokiem.
Najbardziej w górę (o 25 proc. do 16,5 tys. ton) poszedł wywóz przetworów jajecznych (jaj bez skorupek i żółtek) - informuje FAMMU/FAPA. Więcej wyeksportowano też jaj spożywczych (19 proc. do 58,5 tys. ton). Spadły za to wysyłki albuminy jaj (6 proc. do 63,4 tys. ton).
Problem ze skorupami jaj
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło przez rok o 5,3 proc. do ok. 128 tys. ton. Głównymi dostawcami produktów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Wysyłki z Polski spadły aż o 61 proc. do ok. 2,7 tys. ton - przede wszystkim jaj spożywczych (-64 proc. do ok. 1,9 tys. ton).
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj były tradycyjnie Japonia (-8 proc. - 41 tys. ton), Szwajcaria (-1 proc. - 24,1 tys. ton) i Zjednoczone Emiraty Arabskie (+126 proc. - 9,1 tys. ton).
W pierwszych siedmiu miesiącach br. unijny import wzrósł o 23 proc. do 10,1 tys. ton, a w strukturze towarowej wolumenu przywozu dominowały przetwory jajeczne (90 proc.).
Największym dostawcą towarów do Wspólnoty są od 2014 r. Indie. W górę poszedł też import przetworów jajecznych z Argentyny (158 proc. do 2 tys. ton). Z powodu epidemii ptasiej grypy w dół poleciał z kolei przywóz produktów z USA (o ponad 30 proc. do niespełna 2 tys. ton).