Przez 11 lat produkcja margaryn poszła w górę siedem razy
Od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej do 2012 r. eksport margaryn z naszego kraju zwiększył się siedem razy z blisko 20 tys. do 135 tys. ton.
Analitycy BGŻ, którzy omawiają raport Eurostatu informują, że o ile jeszcze w 2004 r. udział eksportu w produkcji wynosił 6 proc., to w 2012 r. już 32 proc. W 2013 r. sprzedaż margaryn spadła do 130 tys. ton, a w 2014 r. do 122 tys. ton. Wynikało to przede wszystkim ze znacznego ograniczenia wysyłek do Niemiec. W 2012 r. do naszego zachodniego sąsiada trafiło prawie 24 tys. ton tego tłuszczu, a przed rokiem już tylko 16 tys. ton.
Spadły też wysyłki do Czech (z 31 tys. ton w 2012 r. do 29 tys. ton w 2014 r.), na Węgry (z 23 do 19 tys. ton) i Słowację (z 12 do 9 tys. ton). Największym odbiorcą margaryn z Polski były przed rokiem Czechy (24 proc. udział), przed Węgrami (16 proc.) i Niemcami (13 proc.).
W poprzednich latach to właśnie eksport napędzał wzrost krajowej produkcji margaryn bowiem konsumpcja systematycznie spadała. Według GUS w latach 2009-2013 zakłady zatrudniające powyżej 9 osób zwiększyły wytwórczość margaryn z 363 do 430 tys. ton. Przed rokiem - wraz ze znacznym pogorszeniem wyników eksportowych - produkcja spadła.