W 2015 roku rynek żywności ekologicznej w Polsce w 2015 roku wzrośnie aż o 130 mln zł i osiągnie wartość około 770 mln zł w cenach detalicznych.
W 2015 roku rynek żywności ekologicznej w Polsce wzrośnie aż o 130 mln zł i osiągnie wartość około 770 mln zł w cenach detalicznych.
Dynamika rozwoju tego sektora rośnie z roku na rok i już za 2 lata jego wartość powinna przekroczyć miliard zł - wynika z analizy Spółki Bio Planet, lidera w produkcji i dystrybucji produktów ekologicznych w Polsce.
Jeżeli taka tendencja będzie utrzymywać się przez najbliższe lata, to już w 2022 roku branża eko może osiągnąć procent ogólnego rynku spożywczego. Do światowej czołówki wciąż nam jednak wiele brakuje.
- W najbardziej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i w Ameryce Północnej rynek produktów rolnictwa ekologicznego to ok. 2-6 proc. rynku spożywczego. W Polsce w 2015 roku zbliżymy się dopiero do 0,33 proc. - mówi Sylwester Strużyna, prezes Zarządu Bio Planet S.A.
- W nadchodzących latach spodziewamy się jednak systematycznego wzrostu rynku tych produktów. Zwiększenie popytu będzie wynikać przede wszystkim z obniżenia cen towarów, wynikający z malejących kosztów podmiotów produkcyjnych i dystrybucyjnych - dodaje.
Jak wynika z prognoz Bio Planet S.A. liczba specjalistycznych sklepów ekologicznych w 2015 wzrośnie z 700 do około 750. Najwięcej nowych punktów powstanie w dużych miastach, gdzie trendy żywieniowe zmieniają się szybciej niż w mniejszych aglomeracjach.
Już dziś widać, że Polacy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne i naturalne. Przez rok na taką żywność jedna osoba wydaje około 4 euro. To wciąż jednak niewiele w porównaniu z innymi krajami, gdzie wydatki na te towary sięgają nawet 195 euro.