Polski handel mięsem na plusie
W 2014 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 mld 70 mln euro.
FAMMU/FAPA informuje, że bilans w obrocie mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny i wyniósł 427,2 mln euro. O 14,5 proc. do ponad 380 tys. ton spadł z kolei nasz eksport wieprzowiny, który przyniósł zysk 689,9 mln euro (-24,5 proc.). To efekt rosyjskiego embarga nałożonego pod koniec stycznia 2014 r. na unijną wieprzowinę po wykryciu na Litwie i w Polsce ASF u dzików.
Wstrzymany został także wywóz tego gatunku mięsa do krajów azjatyckich, które w ostatnich latach były znaczącym odbiorcą. Przywóz wieprzowiny do Polski zwiększył się przez rok o 2,1 proc. do 618,5 tys. ton. Wartość importu wyniosła 1 mld 250 mln euro, a bilans handlu był na minusie (238,4 mln euro).
Polska drobiem stoi. Eksport bije kolejne rekordy
Przed rokiem wyeksportowaliśmy też 218,4 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (spadek o 6 proc.) o wartości 685,8 mln euro oraz 70,9 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 22,5 proc. - 211,8 mln euro).
Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne: -452,9 mln euro. To wynik wzrostu wartości importu bydła (15 proc.) oraz drobiu (27 proc.), przy spadku eksportu żywca wołowego, świń, drobiu, koni, owiec i kóz. W 2014 roku sprzedaliśmy żywiec wołowy wart 52,5 mln euro (-22 proc.).
W przypadku żywca wieprzowego wartość wysyłek spadła o 12 proc. do 12,6 mln euro. Towar trafiał przede wszystkim na Węgry, do Czech, Rumunii, Włoch, Holandii, Słowacji, na Ukrainę, Litwę i do Mołdawii. Polska sprowadziła z kolei ponad 5 mln 449 tys. sztuk (wzrost o 6 proc.) o wartości 415,6 mln euro, czyli o 6 proc. mniejszej niż w 2013 r. Żywiec przyjeżdżał do nas najczęściej z Danii, Niemiec, Holandii, Litwy, Łotwy, Estonii oraz ze Słowacji.
W 2014 roku sprzedaliśmy innym krajom 279,5 tys. ton przetworów mięsnych - o 8,5 proc. więcej niż przed rokiem - o wartości 830,6 mln euro (+8 proc.).