Na towarach rolno-spożywczych zarobiliśmy prawie 30 miliardów euro
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych w 2018 r. wyniosła 29,3 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. To o 5,5 proc. więcej w skali roku. Najwięcej sprzedano żywca, mięsa i jego przetworów.
"W 2018 r. odnotowano rekordowy poziom przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych. Osiągnięte wyniki potwierdzają, że sektor jest kluczowym segmentem polskiej gospodarki i pozostaje ważnym ogniwem w międzynarodowym łańcuchu dostaw" - czytamy w komunikacie.
Każdy pretekst jest dobry, by nas oskarżyć, że mamy paskudną żywność
Wartość sprzedaży była około sześciokrotnie wyższa niż w 2014 roku, czyli akcesji Polski do UE. Z kolei import ukształtował się na poziomie 19,8 mld euro i był o 2,6 wyższy niż w 2017 r.
Dynamika wzrostu wartości eksportu była większa niż importu, co wpłynęło na zwiększenie dodatniego salda obrotów handlowych do 9,6 mld euro z 8,5 mld euro w 2017 r.
"Główną pozycję w strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych zajmuje żywiec, mięso i jego przetwory, stanowiąc w 2018 r. 21 proc. wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, czyli 6,3 mld euro, o 6 proc. więcej niż w 2017 r." - czytamy.
KOWR wskazuje, że w tej grupie asortymentowej dominującą pozycję zajmuje mięso czerwone wraz z przetworami (61 proc. udziału w wartości). Wpływy uzyskane z eksportu tych produktów w 2018 r. osiągnęły poziom 3,8 mld euro (+1 proc.). Wolumen eksportu mięsa czerwonego ukształtował się na poziomie 1,5 mln ton (+2 proc.).
"W strukturze wywozu pod względem wolumenu przeważa mięso wieprzowe - 35 proc. udziału (506 tys. ton), a mięso wołowe (z cielęciną) stanowi 27 proc. (391 tys. ton)" - napisano.
Polska żywność musi być bardziej rozpoznawalna i jeszcze lepsza
KOWR podał, że w 2018 r. przychody uzyskane z eksportu mięsa wieprzowego wyniosły 0,9 mld euro, a z eksportu mięsa wołowego 1,5 mld euro. W wartości całej grupy żywiec, mięso i jego przetwory eksport mięsa drobiowego (łącznie z podrobami) stanowił 37 proc.
W ub.r. z Polski wyeksportowano 1,3 mln ton tego mięsa (+13 proc.), uzyskując 2,4 mld euro (+18 proc.).
Z danych KOWR wynika, że ważną pozycję w strukturze towarowej eksportu rolno-spożywczego zajmowały ziarna zbóż i przetwory zbożowo-mączne (3,4 mld euro) oraz tytoń i wyroby tytoniowe (3,4 mld euro, +13 proc.). Kolejną pozycję stanowiły produkty mleczne z 8-proc. udziałem w wartości eksportu (2,23 mld euro, +3 proc.).
Znaczący udział w przychodach z eksportu generowała także sprzedaż zagraniczna cukru i wyrobów cukierniczych (2,15 mld euro, +2 proc.), ryb i ich przetworów (2,1 mld euro, +12 proc.) oraz warzyw łącznie z przetworami (1,6 mld euro, +8 proc.) i owoców łącznie z przetworami (1,3 mld euro, podobnie jak w 2017 r.).
Głównym partnerem handlowym Polski pozostaje Unia Europejska. W 2018 r. dostawy produktów rolno-spożywczych do krajów UE wygenerowały 24,2 mld euro, czyli ponad 82 proc. uzyskanych z eksportu żywności.
Najważniejszym partnerem handlowym Polski były Niemcy (7 mld euro) oraz Wielka Brytania (2,7 mld euro), Holandia (2 mld euro), Włochy i Francja (po 1,6 mld euro) oraz Czechy (1,5 mld euro).
Z danych KOWR wynika, że w 2018 r. do krajów pozaunijnych wyeksportowano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości 5,2 mld euro wobec 5,1 mld euro rok wcześniej.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś