Mrożone truskawki znacznie droższe niż przed rokiem
Mrożone truskawki na unijnym rynku są obecnie o 40 proc. droższe niż w ubiegłym roku. Na poziom cen tych owoców wpływa przede wszystkim ich niższa podaż w naszym kraju - informuje ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas Mariusz Dziwulski.
Według portalu Foodnews ceny mrożonych truskawek z Polski w połowie października br. wynosiły średnio 1,50 euro/kg i były o ok. 40 proc. wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W pierwszych dwóch tygodniach października ich cena wzrosła o 3,2 proc.
Truskawkowy sezon dobiega końca. Produkcja jest nieopłacalna
W sezonie 2015/2016 eksport mrożonych truskawek z Polski do UE osiągnął rekordowy poziom 110 tys. ton. W sezonie 2016/2017, ze względu na niższą produkcję, eksport może być niższy, choć popyt na mrożone truskawki z naszego kraju może utrzymywać się na wysokim poziomie, wspierając wzrosty cen - ocenia Dziwulski.
Mniejsza produkcja truskawek mrożonych w 2016 r. w Polsce spowodowana była tegorocznymi słabszymi zbiorami tych owoców. Według GUS, w tym roku zbiory wyniosły 196 tys. ton, tj. o 5 proc. mniej w stosunku do 2015 r.
We Włoszech są już pierwsze truskawki i karczochy. Wiosna w lutym
Dziwulski zaznacza, że na kształtowanie się cen truskawek mrożonych na rynku europejskim, oprócz uwarunkowań podażowych w Polsce, ma również istotny wpływ niższa podaż z innych krajów.
Według serwisu Foodnews, zapasy truskawek mrożonych w Maroku oraz Hiszpanii są obecnie niskie. Co więcej, import mrożonych truskawek z Egiptu znacznie spadł w ostatnich tygodniach.
Ponadto niski jest import truskawek mrożonych z Chin. Z danych Eurostatu wynika, że w pierwszych siedmiu miesiącach br. do Unii Europejskiej z tego kraju trafiło 9,9 tys. t mrożonych truskawek, tj. o 97 proc. więcej niż przed rokiem, ale znacznie mniejsze niż w poprzednich sezonach.
Jak informuje Foodnews, ceny truskawek chińskich są na zbliżonym poziomie do tych oferowanych z Polski.