Jesteśmy potęgą w produkcji porzeczek
Polska jest największym producentem porzeczek w UE i drugim, po Federacji Rosyjskiej, na świecie. Uprawia się je głównie w województwie lubelskim - informuje Biuro Analiz i Strategii KOWR.
Mimo że owoce te mają wiele właściwości prozdrowotnych, nie są tak popularne jak np. maliny, co przekłada się na cenę. Świeże czarne porzeczki są ponadto znacznie mniej znane w innych krajach i dlatego wykorzystuje się je głównie w formie przetworzonej.
Polska wśród największych graczy na rynku malin
Według Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa popularność uprawy porzeczek wynika z popytu ze strony przemysłu przetwórczego oraz ich właściwości smakowych i zdrowotnych.
Owoce porzeczki charakteryzują się znakomitym wartościami odżywczymi. Dzięki zawartości soli mineralnych, pektyn oraz witamin są zalecane w diecie każdego człowieka. Dzięki zawartości antyoksydantów są cenione w profilaktyce zdrowotnej.
Eksperci szacują, że ok. 90 proc. wolumenu zbiorów czarnej porzeczki przeznaczane jest na potrzeby krajowego przemysłu przetwórczego. Stanowią przede wszystkim doskonały surowiec do produkcji soków, mrożonek, dżemów oraz nalewek.
Porzeczki czarne eksportowane są na rynki zagraniczne przede wszystkim w postaci mrożonej. W 2018 r. sprzedano 45 tys. ton, co stanowiło 36 proc. wolumenu krajowej produkcji.
Odbiorcami były głównie: Białoruś (16,5 tys. ton, 37 proc. wielkości eksportu), Niemcy (9,8 tys. ton, 22 proc.) oraz Wielka Brytania (4 tys. ton, 9 proc.) i Holandia (3,9 tys. ton, 9 proc.).
Jemy za mało owoców i warzyw. Podwyżki cen mogą pogorszyć sytuację
Wolumen eksportu świeżych porzeczek czarnych był znacznie mniejszy i wyniósł 2,5 tys. ton. Owoce wysyłano przede wszystkim na rynek niemiecki, białoruski i austriacki.
Porzeczki należą do powszechnie uprawianych owoców jagodowych w Polsce. Powierzchnia ich uprawy jest względnie stabilna i w ostatnich 5 latach kształtuje się od 43 tys. ha do 44 tys. ha, przy czym maleje udział plantacji porzeczek czarnych (z 36 tys. ha w 2015 r. do 30 tys. ha w 2019 r.), a wzrasta udział porzeczek kolorowych (z 8 tys. ha do 13 tys. ha).
Według danych GUS w 2018 r. porzeczki uprawiane były przede wszystkim w województwach: lubelskim (16,9 tys. ha), mazowieckim (8,2 tys. ha), łódzkim (6,2 tys. ha) i świętokrzyskim (2,3 tys. ha). Na obszarze wymienionych czterech województw zlokalizowanych było 77 proc, krajowych plantacji porzeczek.
W ostatnich latach zbiory porzeczek czarnych wynosiły od 100 tys. ton w nieurodzajnym 2017 r. - do 131 tys. ton w 2016 r. W ubiegłym roku uzyskano tych owoców 126 tys. ton.
W tym roku pogoda w okresie wegetacji była niekorzystna, co znacząco wpłynęło na plonowanie owoców. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zbiory porzeczek czarnych mogą być o ponad 20 proc. niższe niż przed rokiem.
Mniejsza podaż porzeczek z tegorocznych zbiorów "wywiera presję na wzrost cen skupu" - podkreślają analitycy KOWR. Według resortu rolnictwa ceny skupu porzeczek czarnych w spółdzielniach ogrodniczych w drugim tygodniu lipca wzrosły o 5 proc. i wynosiły średnio 1,05 zł/kg wobec 0,39 zł/kg przed rokiem.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś