Polska wśród największych graczy na rynku malin
Polska jest drugim producentem malin w Europie i piątym na świecie - po Rosji, Meksyku, Serbii i USA. Uzyskujemy ponad 100 tys. ton tych owoców, z czego duża część trafia na eksport.
Maliny, po truskawkach i porzeczkach są trzecim pod względem powierzchni i wielkości zbiorów gatunkiem owoców jagodowych uprawianych w kraju - informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Udział Polski w światowej produkcji malin wynosi około 13 proc., a w produkcji unijnej przekracza 50 proc.
Jesteśmy potęgą w produkcji porzeczek i borówek
W ostatnich latach areał uprawy malin w Polsce jest względnie stabilny i wynosi 27-29 tys. hektarów, a zbiory w zależności od warunków pogodowych osiągają od 105 tys. ton do 129 tys. ton.
Maliny uprawia się przede wszystkim w województwie lubelskim, gdzie znajduje się ok. 70 proc. krajowych plantacji. Popularnymi odmianami są m.in.: "Polana", "Polka", "Beskid", "Benefis".
Duża popularność uprawy malin w kraju jest wynikiem ich właściwości zdrowotnych, walorów smakowych oraz popytu ze strony przemysłu przetwórczego. Spożywane są w postaci świeżej oraz przetworzonej jako mrożonki, konfitury, dżemy, kompoty oraz soki.
Znaczna część krajowych zbiorów malin jest przeznaczona na eksport. Polska sprzedaje je głównie w postaci mrożonej. W 2018 r. z kraju wyeksportowano 49 tys. ton, co stanowiło 42 proc. wolumenu produkcji krajowej. Odbiorcami towaru były głównie Niemcy, Belgia, Wielka Brytania i Francja.
Znacznie mniej zostało wywiezionych za granice świeżych owoców, które trafiły przede wszystkim na rynek niemiecki i holenderski.
Pod koniec czerwca ceny malin były jeszcze wysokie. Według notowań ministerstwa rolnictwa (Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej) na rynkach hurtowych, w zależności od jakości, wynosiły od 18 zł/kg do 22 zł/kg wobec 6 zł/kg do 24 zł/kg przed rokiem.
W ostatnich dniach owoce znacznie jednak staniały i pod koniec ubiegłego tygodnia na rynku hurtowym w Lublinie sprzedawano je po 9-14 zł/kg, a na stołecznych bazarach można było je kupić za 10-20 zł za kg.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś