Eksport żywności ciągle idzie w górę
Od stycznia do października 2020 r. odnotowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Wywóz poszedł w górę o 7 proc. rok do roku i osiągnął wartość 28,3 mld euro.
Na wzrost sprzedaży miały wpływ przede wszystkim bardzo dobre wyniki w pierwszym kwartale ub.r. oraz rosnący eksport od czerwca do października - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Rolnikom należy się uznanie. Żywności nie zabrakło mimo problemów
Według analityków KOWR, do wzrostu eksportu w znacznym stopniu przyczyniła się, mająca miejsce w pierwszym kwartale deprecjacja waluty krajowej względem euro i dolara amerykańskiego oraz utrzymujący się od kwietnia do października korzystny dla eksporterów kurs złotego.
Miało to pozytywny wpływ na konkurencyjność cenową eksportowanych artykułów rolno-spożywczych na rynek międzynarodowy.
Import w tym okresie wyniósł 18,5 mld euro i był o 5 prac. wyższy niż przed rokiem. Dynamika wzrostu eksportu przewyższała tempo wzrostu importu, w rezultacie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. o 11 proc. osiągając 9,8 mld euro. euro.
W pierwszych dziesięciu miesiącach 2020 r., podobnie jak w latach poprzednich, produkty rolno-spożywcze były eksportowane z Polski przede wszystkim na rynek unijny. Dostawy do krajów UE wygenerowały 22,7 mld euro, co stanowiło 80 proc. przychodów.
Żywność w 2021 roku nadal będzie drożeć
Głównym odbiorcą rodzimych produktów pozostawały Niemcy. Eksport do tego kraju wyniósł 7,1 mld euro i był o 0,7 mld euro (o 11 proc.) większy niż w analogicznym okresie 2019 r.
Ważnymi odbiorcami polskich artykułów rolno-spożywczych były także: Wielka Brytania (2,5 mld euro), Niderlandy (1,6 mld euro), Francja i Włochy (po około 1,5 mld euro) oraz Czechy (1,2 mld euro). Wysyłki do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw wzrosły o 11 proc. i ukształtowały się na poziomie 1,4 mld euro, najwięcej kupiła od nas Ukraina.
Z krajów pozaunijnych wywóz wzrósł o 18 proc. do 4,2 mld euro. Znaczącym odbiorcą polskich towarów rolno-spożywczych była Arabia Saudyjska.
W strukturze towarowej wartości naszego eksportu dominowały: żywiec, mięso i jego przetwory, ziarno zbóż i przetwory, tytoń i wyroby tytoniowe, cukier i wyroby cukiernicze, produkty mleczne oraz ryby i przetwory.
Łączny wywóz tych grup towarowych przyniósł ponad 66 proc. wpływów uzyskanych z całego eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś