Eksport żywności ciągle idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-01-2021,11:20 Aktualizacja: 13-01-2021,12:35
A A A

Od stycznia do października 2020 r. odnotowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Wywóz poszedł w górę o 7 proc. rok do roku i osiągnął wartość 28,3 mld euro.

Na wzrost sprzedaży miały wpływ przede wszystkim bardzo dobre wyniki w pierwszym kwartale ub.r. oraz rosnący eksport od czerwca do października - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

kowr, marcin wroński, produkcja żywności, pandemia koronawirusa

Rolnikom należy się uznanie. Żywności nie zabrakło mimo problemów

2020 rok był niełatwy dla polskiego rolnictwa, głównie dla producentów mięsa, ale warunki pogodowe sprzyjały uprawom. Wzrósł eksport produktów rolnych - mówi Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR....

Według analityków KOWR, do wzrostu eksportu w znacznym stopniu przyczyniła się, mająca miejsce w pierwszym kwartale deprecjacja waluty krajowej względem euro i dolara amerykańskiego oraz utrzymujący się od kwietnia do października korzystny dla eksporterów kurs złotego.

Miało to pozytywny wpływ na konkurencyjność cenową eksportowanych artykułów rolno-spożywczych na rynek międzynarodowy.

Import w tym okresie wyniósł 18,5 mld euro i był o 5 prac. wyższy niż przed rokiem. Dynamika wzrostu eksportu przewyższała tempo wzrostu importu, w rezultacie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. o 11 proc. osiągając 9,8 mld euro. euro.

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2020 r., podobnie jak w latach poprzednich, produkty rolno-spożywcze były eksportowane z Polski przede wszystkim na rynek unijny. Dostawy do krajów UE wygenerowały 22,7 mld euro, co stanowiło 80 proc. przychodów.

ceny żywności, Jakub Olipra, Bank Credit Agricole, opłata cukrowa

Żywność w 2021 roku nadal będzie drożeć

Nadpodaż mięsa i globalny wzrost cen produktów zbożowych, uzależnienie plonów warzyw od pogody i wpływ blokad spowodowanych pandemią na ceny owoców - to główne czynniki warunkujące ceny żywności w tym roku. - Oczekujemy,...

Głównym odbiorcą rodzimych produktów pozostawały Niemcy. Eksport do tego kraju wyniósł 7,1 mld euro i był o 0,7 mld euro (o 11 proc.) większy niż w analogicznym okresie 2019 r.

Ważnymi odbiorcami polskich artykułów rolno-spożywczych były także: Wielka Brytania (2,5 mld euro), Niderlandy (1,6 mld euro), Francja i Włochy (po około 1,5 mld euro) oraz Czechy (1,2 mld euro). Wysyłki do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw wzrosły o 11 proc. i ukształtowały się na poziomie 1,4 mld euro, najwięcej kupiła od nas Ukraina.

Z krajów pozaunijnych wywóz wzrósł o 18 proc. do 4,2 mld euro. Znaczącym odbiorcą polskich towarów rolno-spożywczych była Arabia Saudyjska.

W strukturze towarowej wartości naszego eksportu dominowały: żywiec, mięso i jego przetwory, ziarno zbóż i przetwory, tytoń i wyroby tytoniowe, cukier i wyroby cukiernicze, produkty mleczne oraz ryby i przetwory.

Łączny wywóz tych grup towarowych przyniósł ponad 66 proc. wpływów uzyskanych z całego eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski.
 

Poleć
Udostępnij