Eksport jaj i przetworów ma się coraz lepiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
23-05-2016,10:15 Aktualizacja: 23-05-2016,10:55
A A A

W styczniu i lutym unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich wzrósł w skali roku o 23 proc. do 44,7 tys. ton.

Komisja Europejska informuje, że wysyłki jaj spożywczych zwiększyły się o 41 proc. do 25 tys. ton, jaj bez skorupek o 46 proc. do 3,8 tys. ton, a żółtek o 118 proc. do 2,8 tys. ton. Obniżył się jedynie (o 11 proc.) wywóz albuminy jaj do 13 tys. ton.

jaja, kontrola jaj, inspekcja handlowa, jaja klasy a

Nie daj się zrobić w jajo! Uważaj, co kupujesz

Inspekcja Handlowa skontrolowała w czwartym kwartale 2015 roku 87 punktów sprzedaży detalicznej jaj: 35 sklepów działających w sieciach handlowych, 32 inne sklepy, 10 punktów sprzedaży na targowiskach oraz 10 hurtowni. Podmioty...

Dodatnie saldo Wspólnoty w handlu zagranicznym jajami i przetworami wzrosło przez rok o jedną czwartą do 42 tys. ton. Głównymi dostawcami towarów do krajów trzecich były Holandia, Hiszpania, Włochy i Francja. Wysyłki z Polski wzrosły prawie dwukrotnie do 1,7 tys. ton.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z tego sektora została Szwajcaria, gdzie wysyłano przede wszystkim jaja spożywcze. Na drugie miejsce wśród odbiorców spadła Japonia, która importowała z UE głównie suszoną albuminę jaj.

Import sektora jaj do Wspólnoty obniżył się natomiast w styczniu i lutym o 1 proc. do 2,6 tys. ton (bez jaj wylęgowych). W strukturze towarowej wolumenu przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największym dostawcą towarów do UE była Argentyna.

Poleć
Udostępnij