Ceny mięsa w UE i na świecie. W Europie tanieje tylko wieprzowina
Komisja Europejska podała, że w październiku w krajach Wspólnoty w horyzoncie rocznym z najważniejszych gatunków mięsa taniała jedynie wieprzowina (o 1 proc.).
Porównując z kolei stawki miesiąc do miesiąca okazuje się, że ten gatunek mięsa był o 3,1 proc. tańszy niż we wrześniu - podała FAMMU/FAPA. Za tonę wieprzowiny płacono średnio w UE 1419,70 euro.
Czerwone mięso powoduje raka? Negatywna kampania szkodzi producentom świń
Dla porównania średnia cena tego mięsa na światowym rynku wynosiła w październiku br. 1401 euro za 1000 kilogramów. Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,9 proc., zaś w skali roku poleciały w dół aż o 31,6 proc. Wieprzowina we Wspólnocie była zatem o 1 proc. droższa niż na świecie.
Za tonę wołowiny w krajach Unii płacono z kolei przeciętnie w październiku 3748,80 euro, czyli o 4,1 proc. więcej niż przed rokiem i o 0,2 proc. powyżej stawek sprzed miesiąca. Na świecie za ten gatunek mięsa oferowano natomiast 3649,80 euro za 1000 kilogramów - o 30,5 proc. mniej niż rok wcześniej, ale o 8,3 proc. więcej niż we wrześniu. Wołowina w Unii była zatem o 3 proc. droższa niż na świecie.
Średnia cena mięsa drobiowego na unijnym rynku osiągnęła poziom 1873,60 euro za tonę i była o 16 proc. niższa od światowym stawek wynoszących 2242,30 euro za tonę. Przez rok drób we Wspólnocie podrożał o 1,5 proc., zaś przez miesiąc spadł o 1,6 proc. Na świecie stawki rok do roku wzrosły o 0,3 proc., a miesiąc do miesiąca spadły o 0,6 proc.