Agrobiznes
RSS-
18-05-2018,13:30
Mąka droższa niż przed rokiem
W pierwszym kwartale mąka pszenna sprzedawana luzem (typu 500) kosztowała 934 zł/t i była o 6 proc. droższa niż rok wcześniej. Mąka sprzedawana w workach podrożała natomiast o ponad 7 proc. do 1028 zł/t -
17-05-2018,16:50
Pietruszka robi furorę. Jedni zacierają ręce, inni mają czego żałować
Ceny pietruszki są dość nieregularne, bo nie ma stałych odbiorców. I jak jednego roku na rynku jest jej mniej, to potem w kolejnym za dużo i produkcja się nie opłaca. Teraz stawka za kilogram przekracza 7, a niekiedy nawet 9 zł. -
16-05-2018,15:15
Rzepak coraz tańszy. Ceny nie były tak niskie od lat
W kwietniu stawki rzepaku spadły pierwszy raz od sierpnia 2015 roku poniżej 1500 zł. Z kolei w minionym miesiącu ceny nie były tak niskie od 2010 roku. Według danych resortu rolnictwa tona surowca kosztowała 1478 zł. -
15-05-2018,11:00
Co zrobić z nadprodukcją ziemniaków? Zbiory wyższe niż chłonność rynku
Chłonność rynku ziemniaków nieprzetworzonych oceniana jest na 3 mln t, 1,5 mln t przerabia się na skrobię ziemniaczaną, zas 1,5 mln t się na frytki, chipsy i susze. Tymczasem zbiory wynoszą ostatnio 9 mln t. -
14-05-2018,12:50
Wysoki popyt na masło poza UE
Wartość sprzedaży unijnego masła wzrosła na początku bieżącego roku o 45 proc. Zdaniem analityków to rezultat przede wszystkim większej produkcji tego tłuszczu (+5,2 proc. od października 2017 do lutego 2018) i wzrostu cen. -
14-05-2018,11:30
Szparagi to już nie luksus. Ruszyły zbiory
W Polsce z produkcji szparag słynie przede wszystkim Wielkopolska, gdzie uprawami zajmuje się Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Plantacje są też coraz częściej sytuowane na obrzeżach dużych miast, jak np. Warszawy i Lublina.