Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 12 pasujących wyników.
Uczelnia i samorząd będą promować naukę. Powstanie piękne centrum
Prawie 16,7 mln zł dofinansowania otrzyma Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia Mazury na budowę i wyposażenie Centrum Popularyzacji Nauki i...
więcejŻywność z małych gospodarstw na rynkach UE
Rodzinne firmy i małe przedsiębiorstwa produkujące żywność tradycyjną poddawani są coraz większej presji ze strony globalnych producentów żywności. Dlatego we wspieranie małych...
więcejWołowina lepszej jakości dzięki optymalizacji produkcji
Projekt optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody" – ProOptiBeef, właśnie dobiega końca. Jego celem była poprawa jakości wołowiny, tak by...
więcejBiopaliwa z glonów? To całkiem możliwe
W rafinerii PKN Orlen w Płocku powstanie stacja doświadczalna, gdzie z wykorzystaniem dwutlenku węgla i wody poprodukcyjnej hodowane będą glony. Celem tego innowacyjnego projektu jest opracowanie...
więcejLikwidacja PGR-ów całkowicie zmieniła obraz polskiego rolnictwa
Upływa 25 lat od zapoczątkowania wielkiego procesu transformacji państwowego sektora rolnego. Do dziś naukowcy spierają się, czy proces likwidacji państwowych gospodarstw rolnych był odpowiednio...
więcejPolscy naukowcy wyhodowali na plantacjach trufle
- To duży sukces, bo po 8 latach badań udało się na tyle podpatrzeć naturę, że w tym roku w uprawach po raz pierwszy pojawiły się owocniki trufli letniej (Tuber aestivum) - ocenił prof. Zbigniew...
więcejWarmińskie i mazurskie potrawy pod lupą naukowców
Tradycyjna kuchnia warmińska i mazurska - wbrew powszechnym przekonaniom - nie była zbyt słona i nadmiernie tłusta. Jej kaloryczność wynikała z dużego zapotrzebowania energetycznego...
więcejLaboratorium na światowym poziomie. Otwarto centrum badawcze żywności
Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie otwarto Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Nowoczesna aparatura tego ośrodka ma umożliwić prowadzenie na najwyższym poziomie badań...
więcejKonferencja szkoleniowa pt. „Jakość i bezpieczeństwo alternatywnych źródeł białka w żywieniu...
Państwowy Instytut Weterynaryjny –Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi zapraszają 2-3 września 2021 roku na...
więcejKonferencja pt. „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" - TECHMILK w Mikołajkach 2019
Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko−Mazurski w Olsztynie zaprasza 12-15 lutego 2019 roku na konferencję pt. „Postęp techniczny w...
więcejVI Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie 2018
Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie zaprasza 15-16 września 2018 roku na VI Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa, który odbędzie się w Centrum...
więcejZjazd uprawowców w Rynie
Prawie 80 naukowców zajmujących się szczegółową uprawą roślin ze wszystkich uniwersytetów rolniczych z całego kraju wzięło udział w ogólnopolskiej konferencji naukowej...
więcej