Nadchodzące wydarzenia
Seminarium na temat przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera” w Minikowie 2017
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zapraszają 12 września 2017 roku na seminarium na temat przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”, które odbędzie się w Minikowie w Sali Ośrodka Edukacji Przyrodniczej „Dolina Noteci”, Budynek 1C.
Seminarium jest skierowane do przetwórców mleka, producentów i doradców rolnych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych.
W programie:
10.30 -11.00 Rejestracja uczestników
11.00 – 11.10 Powitanie, przedstawienie założeń operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”
11.10 – 12.00 Przedstawienie idei i zasad korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka" – dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis
12.00-12.15 Przerwa na kawę
12.15 – 12.30 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni – Sylwia Szlandrowicz, Ranczo FRONTIERA Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni”
12.30 – 12.45 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni – Jerzy Dejk, Serowarnia G.R. Ślesin; Janusz Adamczyk, Sery Adamczyk
12.45 – 13.30 Pytania i dyskusja
13.30 – 14.00 Obiad
Uwaga! Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie "Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka"
Zgłoszenia na seminarium do 10.09.2017 r. na adres: ;
Decyduje kolejność zgłoszeń.
Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.kpodr.pl