Branża mleczarska bije rekordy. Tyle firmy jeszcze nie zarobiły
Obserwowana w pierwszej połowie 2017 roku dobra koniunktura na światowym rynku przetworów mleczarskich oraz zwiększony wolumen przerobu surowca pozytywnie wpłynęły na wyniki finansowe branży w Polsce.
Według najnowszych danych Pont-Info przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniających co najmniej 10 osób zwiększyły się w skali roku o 24,9 proc. do 16,5 mld zł. Osiągnięty przychód w omawianym czasie był zatem rekordowy - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Mleko w skupie droższe aż o 33 procent niż przed rokiem
Zwiększone przychody są przede wszystkim efektem wyższych cen uzyskiwanych za sprzedawane produkty. W pierwszej połowie br. średnie stawki zbytu masła w blokach były o 63 proc. wyższe niż rok wcześniej.
Przeciętne ceny serów Edam były wyższe o 39 proc., zaś serów Gouda o 38 proc. Odtłuszczone mleko w proszku kosztowało natomiast średnio o 13 proc. więcej. Od kilku do kilkunastu procent droższe były też produkty płynne, takie jak mleko spożywcze, śmietana, czy jogurty.
Kolejnym czynnikiem, który oddziaływał na wzrost przychodów branży był zwiększony przerób surowca. Według GUS od stycznia do końca czerwca do skupu trafiło o 3,7 proc. mleka więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Większy skup w połączeniu z wyższym cenami płaconymi producentom za surowiec, oddziaływały na wzrost kosztów działalności, które poszły w górę o 22,4 proc. i wyniosły 15,9 mld zł.
Mniejsza dynamika wzrostu kosztów niż przychodów przełożyła się z kolei na większą zyskowność przedsiębiorstw. Zysk brutto wyniósł 575 mln zł wobec 202 mln zł w pierwszej połowie 2016 r., a netto 502 mln zł, czyli o 326 mln zł więcej.
Lepsza koniunktura skłoniła przedsiębiorstwa do zwiększenia działalności inwestycyjnej. W pierwszej połowie br. nakłady wyniosły 521 mln zł (+38 proc. r/r). Firmy inwestowały przede wszystkim w zakup maszyn i urządzeń technicznych.
Książki warte polecenia: Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii