Chcą lepiej promować regionalne produkty z Lubelszczyzny
Działasz w lubelskiej branży spożywczej? Masz dużą firmę o szerokim zasięgu, a może jesteś wytwórcą żywności na małą skalę? Lubelski oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego szuka nowych członków.
Spotkanie dotyczące powołania izby odbędzie się 8 kwietnia w lubelskim urzędzie marszałkowskim.
Rolą Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) jest zbudowanie krajowego systemu dla żywności tradycyjnej, regionalnej i lokalnej na wzór unijny. Wśród najważniejszych zadań stojących przed organizacją jest skuteczne informowanie zarówno producentów, przetwórców, jak i konsumentów o roli takich produktów na rynku europejskim i w Polsce.
- Dbamy o interesy producentów, poszerzamy ich wiedzę o produktach, jesteśmy partnerem dla administracji rządowej i samorządów - podkreśla Izabella Byszewska, prezes PIPRiL. - Województwo lubelskie przoduje w ilości produktów zarejestrowanych w ministerstwie rolnictwa oraz w ilości zdobywanych w Polsce nagród. Powołanie tutaj oddziału Izby jest zatem logiczną konsekwencją dotychczasowych sukcesów - dodaje.
Nowa organizacja samorządu gospodarczego w Lublinie będzie reprezentować interesy przedsiębiorców korzystających z lokalnych surowców w produkcji żywności, kultywujących tradycje i dziedzictwo kulinarne regionu lubelskiego.
Co można zyskać wstępując do nowego oddziału izby? Oprócz szerzej prezentacji swoich produktów także - co niezwykle ważne - możliwość udziału we wspólnych przedsięwzięciach. Działanie pod szyldem izby pozwoli m.in. na ubieganie się o środki unijne z programów na lata 2014-2020.
Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie przyjmuje deklaracje przystąpienia do izby do końca marca. Jeżeli komuś nie uda się zapisać, nic straconego. Kolejna szansa będzie 8 kwietnia na spotkaniu w siedzibie urzędu przy ul. Spokojnej 4 w Lublinie. Początek o godz. 11.