Najlepiej plonujące jakościowe odmiany chlebowe pszenicy ozimej w 2018 r.
Najlepsze odmiany pszenicy ozimej z klasy A w badaniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego prowadzonego przez COBORU w 2018 r. plonowały prawie na poziomie 9 t z 1 ha. Niższe plony niż w poprzednich dwóch latach były efektem suszy.
Różnica w plonowaniu najlepszej i najgorszej jakościowej odmiany chlebowej pszenicy ozimej w doświadczeniach PDO w 2018 r. wyniosła na przeciętnym poziomie agrotechniki 9 proc. wzorca (6,9 dt/ha), a na wysokim 8 proc. (6,9 dt/ha) (tab. 1).
Czynniki wpływające na jakość ziarna pszenicy
Tabela 1. Plonowanie jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej w doświadczeniach PDO w 2018 r.
Odmiany |
Proc. wzorca |
a1 – przeciętny poziom agrotechniki |
|
Wzorzec, dt/ha |
76,4 |
Najlepsza Najgorsza |
103 94 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
|
Wzorzec, dt/ha |
86,5 |
Najlepsza Najgorsza |
102 94 |
a1 - przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 - wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed chorobami i wyleganiem)
Źródło: COBORU 2018
W pierwszej dziesiątce najlepiej plonujących odmian pszenicy ozimej z klasy A na przeciętnym poziomie agrotechniki znalazły się 4 polskie odmiany: Comandor, Euforia, Formacja i Hondia (tab. 2). Także na wysokim poziomie agrotechniki znalazły się 4 krajowe odmiany, z tym że miejsce Hondi zajęła Arkadia. Wszystkie odmiany z pierwszej dziesiątki są wpisane do Krajowego Rejestru.
Nowe odmiany zbóż ozimych
Tabela 2. Dziesiątka najwyżej plonujących jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej w badaniach PDO w 2018 r.
Lp. |
Odmiana |
Proc. wzorca |
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
||
1 |
RGT Kilimanjaro |
102 |
2 |
Apostel |
100 |
3 |
Comandor |
100 |
4 |
Euforia |
100 |
5 |
Formacja |
99 |
6 |
Leandrus |
99 |
7 |
RGT Metronom |
99 |
8 |
Hondia |
98 |
9 |
KWS Firebird |
98 |
10 |
KWS Spencer |
98 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
||
1 |
RGT Kilimanjaro |
102 |
2 |
Euforia |
102 |
3 |
Comandor |
101 |
4 |
RGT Metronom |
101 |
5 |
Apostel |
99 |
6 |
Formacja |
99 |
7 |
KWS Firebird |
99 |
8 |
Linus |
99 |
9 |
Arkadia |
99 |
10 |
Leandrus |
97 |
a1 - przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 - wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed chorobami i wyleganiem)
Źródło: COBORU 2018
Spośród najlepiej plonujących odmian na wysokim poziomie agrotechniki największą zimotrwałością (6 w skali 9-stopniowej) wyróżnia się odmiana Arkadia (tab. 3).
Ziarno przed siewem musi być zaprawione
Tabela 3. Zimotrwałość dziesiątki najwyżej plonujących jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej na wysokim poziomie agrotechniki w badaniach PDO w 2018 r.
Lp. |
Odmiana |
Zimotrwałość, skala 9-stopniowa* |
1 |
Arkadia |
6 |
2 |
Euforia |
5,5 |
3 |
Comandor |
4,5 |
4 |
Formacja |
4,5 |
5 |
RGT Metronom |
4,5 |
6 |
RGT Kilimanjaro |
4 |
7 |
Linus |
4 |
8 |
Apostel |
3,5 |
9 |
KWS Firebird |
3,5 |
10 |
Leandrus |
3 |
Skala 9-stopniowa: 9 - zimotrwałość bardzo duża, 5 - średnia, 1 - bardzo mała
Źródło: COBORU 2018
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś