Warzywnictwo
RSS-
07-07-2016,8:50
Szparagi nie mają konkurencji. Ceny biją rekordy
Kończący się sezon szparagowy przyniósł około 6 tys. ton towaru zebranego z 2 tys. hektarów - podaje Polski Związek Producentów Szparaga. Marian Jakobsze, prezes PZPS, zastrzega, że na razie to tylko szacunki. -
01-07-2016,11:30
Warzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Dietetycy zalecają, aby osoby aktywne fizycznie spożywały duże tygodniowe dawki brokułów. Warzywa te bowiem wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. -
15-06-2016,12:15
Na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól
Producenci szacują, że łącznie w Polsce uprawianych jest około 7-8 tysięcy hektarów brokułów, z czego zbiór z ok. 2 tys. ha przeznaczony jest na świeży rynek, a pozostała ilość na przetwórstwo. -
31-05-2016,14:55
Mrożenie warzyw to idealny sposób na ich przechowywanie
Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe. -
30-05-2016,11:40
Polska sprzedaje mniej warzyw
Biorąc pod uwagę eksport warzyw świeżych eksperci podkreślają, że w obecnym sezonie wielkiego znaczenia dla towarów z Polski nabrał rynek Wspólnoty. Łączny eksport z naszego kraju do UE w omawianym czasie poszedł w górę aż o 9 proc. -
15-05-2016,9:40
Odwrót od polskich ziemniaków
Wielu większych klientów, zaopatrujących się w małym hurcie, już teraz nie chce kupować polskich ziemniaków i wybierają te z importu, gdyż uważają je za lepsze jakościowo.