Warzywnictwo
RSS-
31-08-2016,9:35
Produkujemy mniej mrożonych warzyw
Zbiory warzyw gruntowych w Polsce w 2015 roku wyniosły niespełna 3,8 mln ton (-18 proc. r/r). Mimo niższej produkcji w poprzednim sezonie w górę poszedł jednak eksport mrożonych warzyw. -
29-08-2016,7:45
Warzywa tańsze niż przed rokiem
Na rynku w podwarszawskich Broniszach tańsze niż w ubiegłym roku są warzywa. Za marchew i kapustę białą trzeba zapłacić o połowę mniej. O 20 proc. tańsza jest cebula. Tanie są również pomidory. -
22-08-2016,22:25
Ogórki to polska specjalność
Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy. -
25-07-2016,7:50
Szkodniki zaatakowały uprawy. Mniej kapusty i kalafiorów
Larwy owadów niszczą liście kapustnych, co powoduje mniejsze dostawy np. kalafiorów i kapusty. Szkodniki zaatakowały także uprawy kapusty pekińskiej, kalarepy i brokułów – informują eksperci z Bronisz. -
15-07-2016,16:00
Warzywa gruntowe pod dobrą ochroną
Zastosowanie programów ochrony opartych o preparaty powierzchniowe i systemiczne, takie jak preparat Scorpion 325SC firmy Syngenta, pozwoliło na skuteczną ochronę przeciwko wielu patogenom, w tym mączniakowi prawdziwemu. -
10-07-2016,9:45
Zmiany w oznakowaniu ziemniaków
Zgodnie z nowym rozporządzeniem ministra rolnictwa, oznakowania powinny być umieszczane "w sposób trwały i widoczny" na każdym opakowaniu jednostkowym.