Mada Glebą Roku 2022
Polskie Towarzystwo Gleboznawcze wybrało madę jako Glebę Roku 2022. W zeszłym była nią gleba rdzawa.
Coraz większą uwagę przywiązuje się do dbania o glebę. 17 listopada 2021 r. Komisja Europejska opublikowała Strategię glebową UE do 2030 r. - Czerpanie korzyści ze zdrowej gleby dla ludzi, żywności, przyrody i klimatu COM(2021) 699. W dokumencie przedstawione zostały działania, zorientowane na osiągnięcie celów Europejskiego Zielonego Ładu w zakresie łagodzenia zmian klimatu i przystosowania się do nich, przywracania bioróżnorodności, bezpieczeństwa żywnościowego, zerowego zanieczyszczenia i ochrony zdrowia ludzkiego, zwiększenia ponownego wykorzystania gruntów i zmniejszenia zajmowania nowych terenów.
Uprawa bezorkowa sprzyja dżdżownicom
Co roku 5 grudnia obchodzony jest Światowy Dzień Gleb. W 2021 r. mottem przewodnim było "powstrzymać zasolenie gleb, zwiększyć produkcyjność gleb". W Polsce gleby zasolone zajmują stosunkowo niewielką powierzchnię. W innych krajach stanowią poważny problem.
Święto Gleby wprowadziła w 2002 r. Międzynarodowa Unia Towarzystw Gleboznawczych (IUSS), a w 2013 r. Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjęło rezolucję ustanawiającą 5 grudnia Światowym Dniem Gleb.
Ideą ustanowienia Światowego Dnia Gleb jest zwiększenie w świadomości społecznej postrzegania gleby, jako głównego komponentu środowiska naturalnego. Z reguły wiedza o glebie jest sprowadzana do sfery działalności rolnika, a jej kluczowa rola to produkcja żywności. Tak, więc oczywiste jest, iż musimy chronić gleby, aby zapewnić coraz większej liczbie mieszkańców naszego globu wystarczającą ilość żywności.
Należy jednak pamiętać, że gleba to również bardzo ważny element środowiska naturalnego przeciwdziałający zmianom klimatycznym. Pełni istotną rolę w cyklu hydrologicznym (chroniąc przed powodziami i suszami). Gleba stanowi największy rezerwuar węgla na powierzchni ziemi. Nawet niewielkie zmiany zawartości węgla w glebie mają znaczący wpływ na światowy bilans dwutlenku węgla, który generuje zmiany klimatu. Jak szacuje Ministerstwo Rolnictwa wzrost zawartości węgla w glebach Polski o ok. 0,5 proc. spowodowałby wchłonięcie całej krajowej rocznej antropogenicznej produkcji CO2.
Niedoceniani inżynierowie podziemia
Gleby są zasobami naturalnymi nieodnawialnymi, średnio, aby wytworzył się 1 cm gleby potrzeba prawie 1000 lat. Niestety, gleby podlegają szybkiej degradacji poprzez niewłaściwą działalność człowieka. Jak podają źródła naukowe około 33 proc. gleb świata jest zdegradowanych, a każdego roku tracimy 50 tys. km2 gleb uprawnych. Co godzinę w Europie około 11 ha gleb zostaje szczelnie przykrytych pod powierzchnią rozrastających się miast i dróg.
Przyszłość ludzkości w dużym stopniu zależy od zasobów gleb na świecie. Dlatego naszym obowiązkiem i powinnością w stosunku do przyszłych pokoleń jest ochrona gleb naturalnych i utrzymywanie gleb użytkowanych w jak najlepszym stanie.
Jak pisał już na początku XX wieku profesor Sławomir Miklaszewski jeden z twórców polskiego gleboznawstwa „Z glebą łączy nas wszystko. Żyjemy dla niej i z niej”.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz