Świdośliwa jest bardzo smaczna, ale mało znana w naszym kraju
Świdośliwa to długowieczny krzew lub niewielkie drzewo, dla którego naturalnym środowiskiem jest klimat chłodny i umiarkowany. Rośliny występują dziko w Ameryce Północnej i na północy Europy.
Cenione są za wartościowe owoce w kształcie jagód, zwykle w kolorze granatowo-czarnym, które są bogatym źródłem cukrów, witamin (A, B, C) oraz antocyjanów.
Owoce można pozyskiwać z krzewów dziko rosnących oraz uprawianych.
Straty w sadach są ogromne. Owoców będzie bardzo mało
Świdośliwa, oprócz smacznych i wartościowych owoców, ma jeszcze jedną zaletę. Wiosną, w pierwszej połowie maja pokrywa się burzą białych kwiatów, dlatego bywa wykorzystywana również jako roślina ozdobna, również do tworzenia żywopłotów.
- Świdośliwa bardzo wcześnie owocuje, nawet wcześniej niż jagoda leśna. Dla hodowców nastawiających się na sprzedaż to najlepiej idą owoce świdośliwy na wolnym rynku i na targowiskach - tłumaczy uprawiający krzewy Leszek Pawłowski z woj. łódzkiego.
Owoce, których nie zagospodaruje człowiek, są chętnie zjadane przez ptaki. W uprawie bywa to również kłopotem, ponieważ plantacje trzeba chronić przed skrzydlatymi rabusiami.
Polska to kraj... kwitnącej borówki. Na tym można zarobić
Najlepiej rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych, lekko kwaśnych lub obojętnych. Nie znosi terenów podmokłych oraz nadmiernie suchych. Dla dobrego i obfitego owocowania krzewów warto stosować nawozy organiczne w postaci obornika lub kompostu. W okresach suszy, szczególnie w czasie owocowania, krzewy wymagają nawadniania.
Świdośliwy dorastają do około 2-2,5m. Można je prowadzić w formie krzewu lub niskiego drzewka. Po posadzeniu konieczne jest cięcie kształtujące. Świdośliwa najlepiej owocuje na silnych pędach zeszłorocznych, dlatego w kolejnych latach jedynie usuwamy pędy stare i chore i ewentualnie prześwietlamy roślinę.
Jak uodpornić porzeczkę czarną na stres?
Świdośliwy można rozmnażać z nasion, odrostów, sadzonek korzeniowych i zielnych. Stosunkowo najprostsze jest pozyskiwanie nowych roślin z nasion, ale wtedy nie ma gwarancji powtórzenia cech rośliny macierzystej co do plenności i jakości owoców.
- Gdy kupujemy sadzonki najlepiej to robić w sprawdzonych szkółkach i wtedy powinniśmy kupować rośliny konkretnej odmiany. Ja uważam, że najlepiej owocują odmiany "Smoky" - o najlepszych cechach użytkowych oraz "Honeywood", "Martin", "Northline" i "Thiessen" - radzi Pawłowski.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś