Sadownictwo
RSS-
30-04-2018,11:30
Wyhamowały produkcja i spożycie cydru. Duża konkurencja na rynku
Na polski rynek bardzo ekspansywnie wchodzą cydry produkowane za granica. Są to napoje produkowane w 100 procentach z naturalnego soku jabłkowego, często w ich wytwarzaniu stosowane są sztuczne aromaty. -
27-04-2018,14:50
Rośnie pobyt na polskie jabłka. Unia zastępuje Białoruś
Dużo mniejsze zbiory jabłek w Polsce sprawiły, że popyt na te owoce w niektórych krajach unijnych jest wysoki. Zwiększyliśmy m.in. dostawy do Niemiec (29 proc.), Holandii (114 proc.) i Szwecji (14 proc.). -
24-04-2018,11:00
Jabłka Grójeckie mają już 500 lat!
Marka "Jabłka Grójeckie" odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Pod koniec 2011 r. zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. -
19-04-2018,8:30
Ważne zalecenia dla sadowników
W sadach, w których wykonano zabieg przy użyciu np. produktów miedziowych, tkanki zielone były zabezpieczone. Dlatego w najbliższym czasie tuż przed spodziewanymi deszczami zaleca się kontynuację programu zapobiegawczego. -
16-04-2018,10:00
Będzie padało. Konieczne powtórzenie zabiegu zapobiegawczego
Intensywny przyrost liścia powoduje, że pojawiają się nowe miejsca, które nie zabezpieczone przed parchem jabłoni. -
11-04-2018,11:15
Parch jabłoni. Jak oszacować zagrożenie?
Wraz z tym skokiem temperaturowym zmieniła się diametralnie sytuacja w owocnikach parcha. Z ostatnio ocen wynika, że w rejonie Pomorza, ale także i centralnej Polski zarodniki osiągnęły już stadium 4., a niebawem zapewne wejdą w 5.