Przerób rzepaku utrzymany na rekordowym poziomie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-02-2023,8:05 Aktualizacja: 09-02-2023,8:14
A A A

Przerób rzepaku w ubiegłym roku w zrzeszonych zakładach w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju wyniósł 3,27 mln ton i był na poziomie rekordowego 2021 r.

Szczególnie wysoka podaż rzepaku po zbiorach przełożyła się na rekordowy przerób nasion w drugim półroczu ub.r., kiedy członkowie PSPO zagospodarowali 1,69 mln ton - o ok. 40 tys. ton więcej rok do roku.

łuszczyny, rzepak

Nowe odmiany rzepaku ozimego 2023

Do Krajowego Rejestru zostanie wpisanych 18 nowych odmian rzepaku ozimego. Aż 15  z nich to odmiany mieszańcowe (heterozyjne), a 4 z nich charakteryzują się potwierdzoną w badaniach IOR-PIB odpornością na kiłę kapusty, w zakresie...

Warto też zwrócić uwagę na większą podaż oleju surowego, którego w 2022 r. wyprodukowano 1,35 mln ton wobec 1,32 w 2021. "Oznacza to, że przetwarzany rzepak był dobrej jakości i charakteryzował się wyższym niż w poprzednich latach średnim zaolejeniem nasion" - zaznaczyło Stowarzyszenie.

Z kolei produkcja oleju rafinowanego w 2022 roku wyniosła 547 tys. ton, a więc wzrosła w skali roku o 22 tys. ton.

- Całkowity przerób rzepaku w 2022 roku przez firmy zrzeszone w naszym Stowarzyszeniu był praktycznie na tym samym poziomie co w roku 2021, więc nadrobiliśmy nieco mniejszy przerób surowca w pierwszej połowie roku wynikający m.in. z zawirowań na europejskim rynku surowcowym związanych z wybuchem wojny w Ukrainie - skomentował Mariusz Szeliga, prezes PSPO.

Dzięki wysokiemu przerobowi rzepaku w ubiegłym roku PSPO było głównym dostawcą krajowych pasz wysokobiałkowych w postaci śruty i makuchu rzepakowego w ilości prawie 1,9 mln ton.

Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO zauważył, że w drugim kwartale ub.r. miał miejsce rekordowy, bo ponad 46 proc. udział oleju rafinowanego w przerobie, co było bezpośrednią reakcją branży na dodatkowe zapotrzebowanie wobec przerwanych wojną łańcuchów dostaw oleju spożywczego na europejskim rynku. W drugiej połowie roku sytuacja ustabilizowała się i odsetek rafinatu spadł do niecałych 38 proc.

Olej przeznaczany jest na biopaliwa i cele spożywcze. Kluczowym odbiorcą produkcji oleju rzepakowego pozostaje sektor wytwórczy biopaliw. Firmy olejarskie zrzeszone w Stowarzyszeniu przerabiają ok. 90 proc. nasion pozyskanych w Polsce.
 

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij