Rusza kampania sokowa w cukrowym gigancie
W trzech cukrowniach należących do państwowej Krajowej Grupy Spożywczej S.A. - w Kruszwicy, Nakle i Werbkowicach - w najbliższych miesiącach przeprowadzana będzie kampania sokowa.
Chodzi o przerób gęstego soku otrzymanego z buraków na cukier i melasę. KGS wyjaśnia, że produkcja właśnie z wytworzonego wcześniej soku gęstego, przechowywanego w specjalnych zbiornikach, pozwala na skrócenie czasu przerobu buraków oraz na zwiększenie możliwości przerobowych zakładów, a tym samym na lepsze wykorzystanie majątku i poprawę efektywności procesów produkcyjnych.
Nowe odmiany buraka cukrowego 2023
23 lutego jako pierwsza z kampanią sokową ruszyła Cukrownia Werbkowice, gdzie metodę przechowywania soku gęstego w celu wydobycia z niego cukru po zakończeniu kampanii buraczanej wdrożono po raz pierwszy w kampanii 2017/18. Do końca marca planowane jest wyprodukowanie blisko 32 tys. ton cukru ze zgromadzonych 55 450 ton gęstego soku.
"Cukrownia Kruszwica w kampanii cukrowniczej przerobiła ponad 1380 tys. ton buraków cukrowych, co jest największym wynikiem w KGS S.A. W tym oddziale kampania sokowa wystartuje 1 marca, natomiast jej zakończenie planowane jest na 4 kwietnia. Cukrownia po przerobieniu 60 tys. m sześc. soku gęstego planuje uzyskać ok. 41 tys. ton cukru" - czytamy w komunikacie koncernu.
20 marca kampanię rozpocznie Cukrownia Nakło. Tam planuje się z ok. 36,5 tys. ton gęstego soku wyprodukować do końca kwietnia ponad 20 tys. ton cukru.
"Decyzja o odkładaniu soku gęstego i prowadzeniu kampanii sokowych podyktowana jest względami ekonomicznymi i logistycznymi. Jego odkładanie umożliwia zwiększenie możliwości przerobowych, a tym samym skrócenie okresu przerobu w trudnych warunkach zimowych. Pozwala to również na obniżenie kosztów magazynowania cukru oraz pozwala na zwiększenie pojemności magazynowej dla melasy" - podsumowuje KGS.
-
Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz