Ranking odmian buraków cukrowych w 2016 roku
Krajan i Toleranza KWS – to odmiany buraków cukrowych, które wydały największy plon technologiczny cukru w badaniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego prowadzonych przez COBORU w 2016 roku.
Plon technologiczny cukru to plon biologiczny cukru (iloczyn plonu korzeni i zawartości cukru) pomniejszony o zawartość składników melasotwórczych, utrudniających krystalizację cukru. Są to: azot-α-aminowy, potas i sód.
Wysokie plony buraków cukrowych pod Chełmem
Jest to rzeczywista ilość cukru, która jest wydobywana z surowca. W tym roku część producentów cukru będzie już rozliczała się ze swoimi plantatorami na podstawie pełnej oceny wartości technologicznej korzeni.
Badano 18 odmian wpisanych do krajowego rejestru, w tym 10 zarejestrowanych w roku 2016. Według deklaracji hodowców, wszystkie badane odmiany są odporne na rizomanię, a cztery wśród nich dodatkowo wykazują tolerancję na mątwika burakowego.
Różnica pomiędzy najlepszą a najgorszą odmianą w badaniach PDO w 2016 r. pod względem plonu technologicznego cukru wyniosła 15,1 dt na 1 ha.
Stanowiło to 10 proc. wzorca.
Warto, aby plantatorzy sięgali po najlepsze odmiany, które niosą ze sobą znaczny postęp hodowlany.
Ranking odmian buraków cukrowych w badaniach PDO w 2016 r. pod względem plonu technologicznego cukru:
Wzorzec – 147,9 dt/ha
- Krajan (+1,7);
- Toleranza KWS (+1,5);
- Panorama KWS (+0,6);
- Silesia (+0,6);
- Hammond (+0,1);
- Jadeit (+0,1);
- Polanin (-0,3);
- Kagu (-0,4);
- Sobieski (-0,8);
- Fala (-1,3);
- Doppler (-2,1);
- Jagger (-2,2);
- Amazonia (-2,3);
- BTS 2160 (-3,3);
- Polmar (-3,3);
- FD Taekwondo (-6,0);
- Marenka KWS (-6,8);
- Contenta (-13,4).
Źródło: opracowanie własne na podstawie COBORU 2016