Nie tracić czasu na nalewanie
Aby skrócić do minimum czas napełnia opryskiwaczy wodą w większych gospodarstwach celowe jest wykorzystanie zbiorników do szybkiego napełniania opryskiwaczy. Pozwalają one także na wcześniejsze ogrzanie wody, co zapobiega powstawaniu szoku termicznego u roślin po oprysku.
W szczycie sezonu ochrony roślin do zabiegów potrzeba olbrzymich ilości wody. Na hektar stosuje się przeciętnie od 250 do 300 litrów. Często też goni czas, bo okres na wykonanie zabiegu jest bardzo krótki. Opryskiwacz trzeba szybko napełnić wodą i przeprowadzić oprysk. Zakładając, że na hektar zużywa się przeciętnie 250 l wody i w ciągu dnia konieczne jest opryskanie 100 hektarów, daje to 25 tys. litrów.
W intensywnej produkcji, zwłaszcza niektórych roślin, liczba wykonywanych oprysków w sezonie wynosi nawet kilkanaście. Jeśli przemnoży się to przez ilość zużywanej wody, wówczas uzyskuje się ogromne ilości - 10 oprysków x 250 l = 2,5 tys. l na hektar.