Aminokwasy nie tylko interwencyjnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Rogowska | redakcja@agropolska.pl
15-01-2018,7:00 Aktualizacja: 14-01-2018,15:47
A A A

Mają one wszechstronny, kompleksowy i niezwykle korzystny wpływ na kondycję upraw, wielkość uzyskiwanego plonu oraz jego jakość, a przy tym nie stanowią zagrożenia dla środowiska, bo są pochodzenia naturalnego.

Nowoczesne rolnictwo wiąże się z intensywną produkcją, która ukierunkowana jest nie tylko na poprawę ilości, ale przede wszystkim jakości plonu oraz zwiększenie rentowności gospodarstw. Najkorzystniej, gdy cel ten udaje się osiągnąć przy ograniczeniu użycia nawozów sztucznych i pestycydów. Tego wymaga się od świadomych producentów. Środki ochrony roślin, intensywna uprawa, brak okresowego wprowadzania nawozów organicznych oraz brak wykorzystania słomy, jako nawozu naturalnego negatywnie wpływają na stan środowiska glebowego. Problem jego skażenia przez działalność rolniczą ma zasięg globalny.

buraki cukrowe, plantacja

Biostymulatory to jest to

Stosowanie biostymulatorów w uprawach polowych stało się zabiegiem mającym istotnie korzystny wpływ na poprawę jakości i ilości uzyskanego plonu. Coraz większe znaczenie i wzrost zainteresowania działaniem biostymulatorów...

Od lat wprowadzane są regulacje prawne mające na celu zredukowanie tych niekorzystnych zmian. Dlatego rolnicy i ogrodnicy coraz częściej sięgają po innowacyjne rozwiązania stosowane w zrównoważonych metodach uprawy i nawożenia. Światowe rolnictwo stale dąży do zwiększenia efektywności i opłacalności produkcji rolnej oferując coraz skuteczniejsze produkty, które zwiększają wydajność upraw bez negatywnego wpływu na środowisko.

Rolnicy oczekują nowych i efektywnych metod pozwalających na zwiększenie wykorzystania potencjału plonotwórczego roślin. Jedną z nich jest zastosowanie aminokwasów. Choć od  odkrycia aminokwasów minął już ponad wiek, to dopiero od niedawna zdobywają uznanie rolników i ogrodników na całym świecie.

Grono ich użytkowników powiększa się z roku na rok. Jest to wynikiem  pozytywnego wpływu tych substancji na metabolizm roślin, zwiększanie jakości i wielkości plonu oraz wspomaganie regeneracji po wystąpieniu różnego rodzaju stresów w czasie cyklu uprawowego.

Jak wiadomo, rośliny samodzielnie syntetyzują aminokwasy, które wykorzystują między innymi do tworzenia białek i tkanek roślinnych. Proces ten jednak wymaga bardzo dużych nakładów energii i czasu. Poza tym należy pamiętać, iż w niekorzystnych warunkach organizmy roślinne koncentrują się na obronie przed stresem, a nie na budowie plonu.

rzepak_korzen

Składniki biostymulujące w nawozach

Dwa miesiące temu zainaugurowano kampanię Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Głównym celem organizatorów akcji jest rekomendacja efektywnych technologii nawożenia upraw rolniczych i ogrodniczych,...

Jeśli zatem w takich stresogennych momentach lub też przed ich wystąpieniem dostarczymy „gotowe” aminokwasy, zapewnimy roślinie efektywny rozwój przy jednoczesnej lepszej i szybszej obronie przed stresem. W ten sposób umożliwiamy szybsze przezwyciężenie krytycznego czynnika bez uszczerbku  dla procesu formowania plonu. Standardem też staje się dostarczenie tych związków w kluczowych stadiach rozwojowych rośliny.

Aminokwasy jako składniki enzymów biorą udział w wielu ważnych procesach metabolicznych. Decydującą rolę odgrywają w przebiegu fotosyntezy prowadzącej do powstania węglowodanów niezbędnych roślinie do wzrostu. Każdy z nich pełni inną funkcję. Glicyna uczestniczy w biosyntezie chlorofilu (zwiększenie jego stężenia w roślinie, wpływa na intensyfikację procesu fotosyntezy), bierze udział w procesie tworzenia tkanek roślinnych i posiada silne właściwości chelatujące jony metali.

Tryptofan jest prekursorem kwasu indolilooctowego, wspomaga syntezę auksyn (regulator wzrostu). Alanina pełni rolę krioprotektanta zwiększając odporność na chłód, stymuluje syntezę chlorofilu, odgrywa ważną rolę w indukowaniu naturalnej odporności roślin na choroby. Z kolei kwas glutaminowy stymuluje wzrost i kiełkowanie, stanowi pulę rezerwową azotu organicznego, niezbędnego do syntezy innych aminokwasów i białek. Dla roślin cenne są także krótkołańcuchowe peptydy, które są połączeniem aminokwasów o specyficznej konfiguracji.

Zastosowanie biostymulatora to inwestycja w jakość

Plantatorzy  truskawek  podejmują  właśnie ważne  decyzje  dotyczące zabiegów ochronnych, pielęgnacyjnych i zwiększających jakość plonu. Jednym ze sposobów na przyrostu plonu jest zastosowanie biostymulatora....

Aminokwasy najlepiej aplikować dolistnie, by złagodzić skutki stresów biotycznych i abiotycznych oraz zwiększyć plony a także poprawić ich jakość.

Aminokwasy zapewniają roślinom możliwość przeznaczenia czasu i energii w krytycznych dla nich momentach na inne procesy życiowe, co wpływa bezpośrednio na przyszły plon i rentowność produkcji. Dzięki działaniu wspierającym naturalną odporność przed patogenami oraz szybszym i efektywniejszym pobieraniu składników pokarmowych z gleby warto dostarczać te substancje nawet kilka razy w ciągu sezonu wegetacyjnego, aby uzyskać najlepsze możliwe wyniki plonowania.

Producenci, którzy dotychczas nie stosowali aminokwasów w swoich uprawach lub stosowali je tylko interwencyjnie powinni rozważyć zastosowanie tej technologii jako standardowego zabiegu agrotechnicznego. Włączenie tego dolistnego oprysku poprawi ogólną kondycję i odporność roślin, zapewni lepsze plonowanie, a tym samym wzrost rentowności produkcji. Technologia ta jest całkowicie bezpieczna dla środowiska.

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony roślin. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij