Żywiec wieprzowy ciągle drogi choć w Niemczech cena nie wzrosła
Zakłady mięsne w Polsce podniosły cenę o 10-15 groszy za kilogram wbc. To efekt wciąż małej liczby tuczników przeznaczonych do uboju. Z drugiej strony zapotrzebowanie na surowiec nie jest już tak wysokie jak w poprzednich tygodniach.
Tuczniki w transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej kosztowały 5,61 zł za kilogram żywca tj. o 13 groszy więcej niż w poprzednim tygodniu. W notowaniach ministerstwa rolnictwa za kg wbc w klasie E zakłady płaciły 6,94 zł.
Świnie podrożały niemal o 2 zł w ciągu trzech miesięcy
Polska ze względu na ASF nadal nie może eksportować wieprzowiny do większości krajów w tym także do Chin. Co gorsze pomimo wysokiego kursu Euro nadal importujemy wieprzowinę z Zachodu.
Trzoda chlewna w Unii Europejskiej nadal jest droga. Notowania rosły, ponieważ wciąż panuje duże zapotrzebowanie na żywiec do uboju a produkcja świń maleje. W Niemczech w ubiegłym tygodniu cena wzrosła o 3 centy.
Niemiecki Związek Producentów Trzody Chlewnej i Bydła VEZG poinformował jednak, że 13 lipca cena tuczników utrzymała się na ubiegłotygodniowym poziomie i wyniosła 1,66 Euro za kg wbc tj. ok. 7,30 zł/kg. To może świadczyć o tym, że ceny trzody chlewnej w Europie powoli ulegają stabilizacji.