Notowania tuczników pod koniec lutego wyraźnie rosły niemal w całej Europie. Jednak na początku marca wzrost cen wyhamował.
W marcu odnotowano stabilizację cen tuczników. Foto_Remigiusz Kryszewski
Niemiecka cena tuczników po raz drugi z rzędu pozostała bez zmian. W krajowych notowaniach również odnotowano stabilizację.
Podaż żywca wieprzowego w Unii Europejskiej pozostaje na niskim poziomie. W efekcie część europejskich ubojni przeszły na czterodniowy dzień pracy.
Niski eksport wieprzowiny na rynki pozaeuropejskie utrudnia utrzymanie pozytywnych impulsów wzrostowych. W ostatnim tygodniu tylko niektóre kraje odnotowały wzrost cen żywca.
We Francji, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, tuczniki w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą (wbc) skupowano w cenie wyższej o 7 eurocentów, a w Hiszpanii o 6 eurocentów.
W produkcji trzody chlewnej kryzys został wywołany przez afrykański pomór świń (ASF), Covid-19, ograniczenie importu wieprzowiny przez Chiny oraz wojnę w Ukrainie. O produkcji zwierzęcej w dobie kryzysu dyskutowali eksperci podczas...
Na niemieckiej dużej giełdzie ceny pozostały bez zmian na poziomie 2,28 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 10,68 zł. W Polsce w pierwszym tygodniu marca rynek tuczników ustabilizował się na poziomie 8,00-8,20 zł za kg żywca.
Jeszcze pod koniec lutego w Unii Europejskiej obserwowany był wyraźny wzrost średnich cen żywca wieprzowego. W dniach od 20 do 26 lutego średnio w krajach Wspólnoty świnie rzeźne klasy E skupowano po 225,22 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co daje niemal 1055 zł. Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem, a także o 66% niż przed rokiem.
Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ukształtowała się na poziomie 230,78 euro za 100 kg (około 1080 zł). Była ona o 2,5% wyższa od średniej ceny uzyskiwanej przez producentów w Unii Europejskiej.
Mniej niż w Polsce o 55,50 euro za 100 kg płacono w Danii, o 21,84 euro w Niderlandach, o 7,26 euro w Hiszpanii i o 3,78 euro we Francji. Natomiast wyższą cenę o 5,22 euro za 100 kg uzyskiwali producenci w Niemczech oraz o 3,48 euro na Węgrzech.
Pod koniec lutego tendencja wzrostowa cen skupu żywca wieprzowego utrzymywała się również na rynku krajowym. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zakłady mięsne kupowały trzodę chlewną średnio po 8,36 zł za kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 16,5% niż miesiąc wcześniej i 89% niż przed rokiem.
W tym samym czasie cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 12,17 zł za kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% niż przed miesiącem i 87,5% niż przed rokiem.
Więcej informacji z debaty znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ