Wieprzowina z magazynów prywatnego przechowywania trafi wkrótce na rynek
Podczas tegorocznej edycji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, która trwała od 4 stycznia do 3 lutego do unijnych magazynów wprowadzono ok. 90 tys. ton produktów.
Dwie trzecie całkowitego wolumenu miało być przechowywane przez 3 miesiące. Większość z tej ilości trafiać będzie zatem ponownie na rynek od 17 kwietnia - informuje FAMMU/FAPA. Pozostała część wieprzowiny - magazynowana przez 4 lub 5 miesięcy - trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu.
Rośnie eksport polskiej wieprzowiny do krajów Wspólnoty
W marcu ceny mięsa w UE zaczęły rosnąć z uwagi na wzmożony popyt przed Świętami Wielkanocnymi. Pojawienie się na rynku wieprzowiny z magazynów w kwietniu i maju może jednak odwrócić tą tendencję. Wolumen, który trafi do sprzedaży będzie równy 3 proc. miesięcznej produkcji unijnej.
Jeśli popyt wewnętrzny i zagraniczny tego nie wchłonie stawki za ten gatunek mięsa zaczną ponownie spadać, co spowoduje zwiększenie nacisków na Komisję Europejską na wznowienie mechanizmu prywatnego przechowywania.
Komisja rozważa już przywrócenie dopłat w ramach pakietu nadzwyczajnych środków wsparcia unijnych rynków rolnych znajdujących się w kryzysie.