Rośnie eksport polskiej wieprzowiny do krajów Wspólnoty
Wieprzowina podlegająca handlowi wewnątrz Wspólnoty stanowi aż 5,5 mln ton tj. niemal jedną czwartą całej produkcji tego mięsa w UE. 90 proc. wszystkich transakcji pochodziło z siedmiu krajów - informuje brytyjska organizacja producentów AHDB pork (Agriculture & Horticulture Development Board).
Unijny rynek wieprzowiny tradycyjnie już został zdominowany przez Niemcy. W ubiegłym roku nasi zachodni sąsiedzi byli największym eksporterem oraz drugim do wielkości importerem tego mięsa.
Polska znacząco zwiększyła swój udział w handlu wieprzowiną na rynku UE. W ubiegłym roku import tego mięsa do naszego kraju wzrósł o 9 proc., ale eksport powiększył się aż o 18 proc. 83 proc. polskiego eksportu zostało skierowane właśnie na rynek Wspólnoty.
Sytuacja ta może być wywołana wystąpieniem w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wskutek tego nasz kraj utracił wiele rynków trzecich i musiał szukać zbytu dla swoich produktów na rynku europejskim.