Rośnie eksport polskiej wieprzowiny do krajów Wspólnoty

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
06-04-2016,8:00 Aktualizacja: 05-04-2016,13:12
A A A

Wieprzowina podlegająca handlowi wewnątrz Wspólnoty stanowi aż 5,5 mln ton tj. niemal jedną czwartą całej produkcji tego mięsa w UE. 90 proc. wszystkich transakcji pochodziło z siedmiu krajów - informuje brytyjska organizacja producentów AHDB pork (Agriculture & Horticulture Development Board).

Unijny rynek wieprzowiny tradycyjnie już został zdominowany przez Niemcy. W ubiegłym roku nasi zachodni sąsiedzi byli największym eksporterem oraz drugim do wielkości importerem tego mięsa.

Polska znacząco zwiększyła swój udział w handlu wieprzowiną na rynku UE. W ubiegłym roku import tego mięsa do naszego kraju wzrósł o 9 proc., ale eksport powiększył się aż o 18 proc. 83 proc. polskiego eksportu zostało skierowane właśnie na rynek Wspólnoty.

Sytuacja ta może być wywołana wystąpieniem w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wskutek tego nasz kraj utracił wiele rynków trzecich i musiał szukać zbytu dla swoich produktów na rynku europejskim.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA