Wieprzowina z Barbadosu zaprawiona lewamizolem trafiła do Polski

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
07-03-2019,14:45 Aktualizacja: 07-03-2019,14:46
A A A

Do Polski trafiły - przez Belgię - półtusze świń z... Barbadosu skażone środkiem przeciw robakom i tasiemcom. Informację o "zaprawionej" wieprzowinie zamieścił już 22 lutego unijny system ostrzegania przed niebezpieczną żywnością (RASFF).

Polski nadzór weterynaryjny pobrał już próbki z odnalezionych w handlu partii mięsa. Jak informuje portal wp.pl okazało się, że zostało solidnie zaprawione lewamizolem, czyli środkiem odrobaczającym zwierzęta.

salmonella w drobiu z polski, handel drobiem, miroslav toman, Inter-Natural 2000

Czesi znów wykryli salmonellę w polskim mięsie. Teraz w drobiu

Kontrola weterynaryjna przeprowadzona w czwartek w hurtowni w Lounach wykazała obecność pałeczek salmonelli w przywiezionej z Polski partii mrożonych kurzych udek o łącznej wadze 1200 kg. Agencja CTK, która poinformowała o wynikach kontroli...

Ministerstwo rolnictwa potwierdziło, że 38 świń ubitych na Barbadosie (wyspa na Małych Antylach) trafiło do firmy z woj. kujawsko-pomorskiego, a 24 sztuki pojechały do woj. łódzkiego. Z kolei 9,9 ton mrożonych serc trafiło do przetwórni niedaleko Łodzi. Część mięsa zatrzymano i przekazano do utylizacji.

Weterynarz, która zajmowała się sprawą podkreśla, że o aferze jest cisza, a powinniśmy już nękać kontrolami belgijskie firmy. W taki sposób służby z połowy europejskich krajów naskoczyły na polskich dostawców, gdy ujawniono aferę z ubojem chorych krów w Kalinowie na Mazowszu.

- Polska powinna rozkręcić międzynarodową aferę, bronić konsumentów i naszego rynku przed niebezpiecznymi produktami. Oskarżać, tak jak oskarżane są w tej chwili polskie firmy - dodaje.

Z nieoficjalnych informacji przekazanych "Wirtualnej Polsce" przez weterynarzy wynika, że kontrole dostawców, takich jak ci z Barbadosu oraz pośrednik z Belgii, to iluzja.

W drugim półroczu 2018 roku do Polski miało trafić 65 tys. partii żywności, z których przebadano jedynie 297. Z 29 dostaw mięsa, 9 nie spełniało norm.
 

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

źródło: Wirtualna Polska

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA