Wieprzowina z Barbadosu zaprawiona lewamizolem trafiła do Polski
Do Polski trafiły - przez Belgię - półtusze świń z... Barbadosu skażone środkiem przeciw robakom i tasiemcom. Informację o "zaprawionej" wieprzowinie zamieścił już 22 lutego unijny system ostrzegania przed niebezpieczną żywnością (RASFF).
Polski nadzór weterynaryjny pobrał już próbki z odnalezionych w handlu partii mięsa. Jak informuje portal wp.pl okazało się, że zostało solidnie zaprawione lewamizolem, czyli środkiem odrobaczającym zwierzęta.
Czesi znów wykryli salmonellę w polskim mięsie. Teraz w drobiu
Ministerstwo rolnictwa potwierdziło, że 38 świń ubitych na Barbadosie (wyspa na Małych Antylach) trafiło do firmy z woj. kujawsko-pomorskiego, a 24 sztuki pojechały do woj. łódzkiego. Z kolei 9,9 ton mrożonych serc trafiło do przetwórni niedaleko Łodzi. Część mięsa zatrzymano i przekazano do utylizacji.
Weterynarz, która zajmowała się sprawą podkreśla, że o aferze jest cisza, a powinniśmy już nękać kontrolami belgijskie firmy. W taki sposób służby z połowy europejskich krajów naskoczyły na polskich dostawców, gdy ujawniono aferę z ubojem chorych krów w Kalinowie na Mazowszu.
- Polska powinna rozkręcić międzynarodową aferę, bronić konsumentów i naszego rynku przed niebezpiecznymi produktami. Oskarżać, tak jak oskarżane są w tej chwili polskie firmy - dodaje.
Z nieoficjalnych informacji przekazanych "Wirtualnej Polsce" przez weterynarzy wynika, że kontrole dostawców, takich jak ci z Barbadosu oraz pośrednik z Belgii, to iluzja.
W drugim półroczu 2018 roku do Polski miało trafić 65 tys. partii żywności, z których przebadano jedynie 297. Z 29 dostaw mięsa, 9 nie spełniało norm.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
źródło: Wirtualna Polska