Wieprzowina wciąż tania. Produkcja mocno idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-08-2018,10:55 Aktualizacja: 27-08-2018,11:05
A A A

Mimo sezonowej presji ceny trzody chlewnej utrzymują się na niskim poziomie. Według GUS przeciętna stawka skupu w czerwcu była niższa o 17,4 proc. w skali roku.

Biorąc pod uwagę tygodniowe zmiany cen prezentowane przez resort rolnictwa, a także obniżki stawek w Niemczech w drugiej połowie lipca, cena skupu żywca w minionym miesiącu może tylko nieznacznie wzrosnąć miesiąc do miesiąca.

ASF, ogniska, przypadki, trzoda chlewna

ASF - choroba dziesiątkuje kolejne świnie i dziki

Główny lekarz weterynarii poinformował 22 sierpnia o wystąpieniu 204. ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF). Dziś potwierdził wystąpienie kolejnych trzech ognisk u świń oraz trzydziestu jeden przypadków u dzików.   Wirus...

Zdaniem analityków PKO Banku Polskiego widać jednak powolne osłabianie dynamiki spadków cen. Podaż wieprzowiny w UE jest wysoka. Przy stabilnym eksporcie (+0,2 proc. r/r styczeń-maj) nadwyżki mięsa lokowane są na rynku wewnętrznym.

Szczególnie dynamicznie wzrasta produkcja w Hiszpanii, gdzie w pierwszym kwartale uboje świń (według wagi) zwiększyły się o blisko 11 proc. r/r (+158 tys. t) wobec 5,9 proc. r/r średnio w UE.

Szybko wzrasta również wytwórczość w Polsce (+69 tys. t), co jest odzwierciedleniem notowanych w grudniu 2017 i marcu br. wzrostów pogłowia świń w kraju. Niskie ceny mogą spowodować jednak powolne zmniejszanie dynamiki wzrostów wytwórczości wieprzowiny, co może doprowadzić do osłabiania spadków stawek w kolejnych miesiącach.
 

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA