Wieprzowina wciąż tania. Produkcja mocno idzie w górę
Mimo sezonowej presji ceny trzody chlewnej utrzymują się na niskim poziomie. Według GUS przeciętna stawka skupu w czerwcu była niższa o 17,4 proc. w skali roku.
Biorąc pod uwagę tygodniowe zmiany cen prezentowane przez resort rolnictwa, a także obniżki stawek w Niemczech w drugiej połowie lipca, cena skupu żywca w minionym miesiącu może tylko nieznacznie wzrosnąć miesiąc do miesiąca.
ASF - choroba dziesiątkuje kolejne świnie i dziki
Zdaniem analityków PKO Banku Polskiego widać jednak powolne osłabianie dynamiki spadków cen. Podaż wieprzowiny w UE jest wysoka. Przy stabilnym eksporcie (+0,2 proc. r/r styczeń-maj) nadwyżki mięsa lokowane są na rynku wewnętrznym.
Szczególnie dynamicznie wzrasta produkcja w Hiszpanii, gdzie w pierwszym kwartale uboje świń (według wagi) zwiększyły się o blisko 11 proc. r/r (+158 tys. t) wobec 5,9 proc. r/r średnio w UE.
Szybko wzrasta również wytwórczość w Polsce (+69 tys. t), co jest odzwierciedleniem notowanych w grudniu 2017 i marcu br. wzrostów pogłowia świń w kraju. Niskie ceny mogą spowodować jednak powolne zmniejszanie dynamiki wzrostów wytwórczości wieprzowiny, co może doprowadzić do osłabiania spadków stawek w kolejnych miesiącach.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ