Wieprzowina w styczniu nie była tak tania od 12 lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
24-02-2016,10:05 Aktualizacja: 24-02-2016,11:11
A A A

Sto kilogramów wieprzowiny klasy E kosztowało średnio w minionym miesiącu we Wspólnocie 127,45 euro. To o około procent więcej niż w grudniu, ale o 2,1 mniej niż rok wcześniej.

Eksperci podkreślają, że przeciętna stawka reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii była w styczniu 2016 r. najniższa od 2004 r. dla tego miesiąca (wynosiła wówczas 114,81 euro za 100 kg) - informuje FAMMU/FAPA.  

Nadzwyczajne wsparcie w sektorze mleka i wieprzowiny, agencja rynku rolnego

Nadzwyczajne wsparcie w sektorze mleka i wieprzowiny

Od 18 lutego do 18 marca producenci świń i mleka mogą składać wnioski do Agencji Rynku Rolnego o przyznanie pomocy finansowej. Wsparcie będzie przyznawane z powodu złej sytuacji na rynku mleka oraz znacznego spadku cen trzody chlewnej w ubiegłym...

W styczniu ceny najbardziej poszły w górę we Włoszech (6,7 proc.), na Łotwie (6,3 proc.), w Holandii (4,6 proc.), na Węgrzech i Litwie (po 3,5 proc.), w Luksemburgu (3,4 proc.), Niemczech (3,2 proc.), Belgii (2,5 proc.) oraz w Polsce (1,9 proc.).  

Największe miesięczne spadki zanotowano z kolei w Wielkiej Brytanii (9,2 proc.), Rumunii (8,5 proc.), Szwecji (4,1 proc.), Estonii (3 proc.), na Słowacji (2,5 proc.), w Chorwacji (1,8 proc.), Danii (1,3 proc.) oraz w Hiszpanii i Grecji (po 1,1 proc.).  

W Polsce za 100 kilogramów wieprzowiny płacono 122,08 euro - o 3,3 proc. poniżej stawek sprzed roku i o 4,2 proc. mniej od unijnej średniej. Ten gatunek mięsa w naszym kraju był zarazem o 0,2 proc. droższy niż w Danii i o 8,1 proc. tańszy niż w Niemczech.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA