Wieprzowina w marcu była najtańsza od 13 lat
Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w marcu w państwach Unii Europejskiej 127,29 euro. To o 0,3 proc. mniej niż w lutym i aż o 9,8 proc. poniżej stawek sprzed roku.
Eksperci podkreślają, że przeciętne ceny tego gatunku mięsa dla całej Wspólnoty były w marcu najniższe od 2003 r. dla tego miesiąca. Przed 13 laty za 100 kilogramów wieprzowiny płacono 126,77 euro - informuje FAMMU/FAPA.
Tuczniki drożeją bo zbliża się weekend majowy
W minionym miesiącu ceny najbardziej spadły w Bułgarii (16,4 proc.), na Słowacji (4,4 proc.), w Czechach (4,2 proc.), na Węgrzech (4,1 proc.), w Grecji (3,5 proc.), Irlandii (2,1 proc.), Chorwacji (2,1 proc.), Słowenii (2 proc.). Stawki poszły z kolei w górę przede wszystkim w Polsce (3,7 proc.), Holandii (1,6 proc.), Szwecji (+1,3 proc.), we Francji (1,2 proc.) i na Cyprze (1 proc.).
W naszym kraju średnia cena reprezentatywna wieprzowiny wyniosła w marcu 130,92 euro za 100 kg - to o 7,5 proc. mniej niż rok wcześniej i zarazem o 2,9 proc. więcej od unijnej średniej.
Okres świąt wielkanocnych ograniczył nieco spadkową tendencję na rynku mięsa wieprzowego w Unii, ale teraz dynamika obniżek stawek może przyspieszyć ze względu na "uwolnienie" mięsa zgromadzonego w ramach prywatnego magazynowania.
Od 4 stycznia do 3 lutego do magazynów wprowadzono ok. 90 tys. ton produktów wieprzowych. Większość z tej ilości trafia na rynek od 17 kwietnia. Pozostała część będzie w sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu.