Tuczniki drożeją bo zbliża się weekend majowy
Ceny żywca w Polsce powoli idą w górę. W transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w 16 tygodniu 2016 r. wzrosły one o 3 grosze za kilogram. Zdaniem członków związku to początek ożywienia rynku przed zbliżającym się długim majowym weekendem.
Niektóre zakłady mięsne nadal pokrywają swoje zapotrzebowanie bez podnoszenia cen skupu. Jednak w obliczu rozpoczęcia sezonu grillowego zwiększa się liczba ubojów więc nie jest to takie łatwe, jak w ubiegłym tygodniu.
Ceny tuczników stabilne. Majówka przyniesie ożywienie?
Ceny tuczników powoli rosną. Zdaniem analityków KZP-PTCH wpływa na to również fakt, że z rynku zaczynają powoli znikać małe gospodarstwa, które produkują trzodę chlewną poniżej progu opłacalności.
Żywiec wieprzowy w zakładach mięsnych innych krajów członkowskich Unii Europejskiej jest wyceniany na podobnym poziomie do minionych tygodni. Trwa tam stabilizacja cenowa, której powodem może być brak wzrostu popytu rynkowego na produkty wieprzowe.
Producenci tuczników w Hiszpanii spodziewali się podwyżek, ponieważ dla tamtejszej wieprzowiny odblokowany został rynek meksykański. Jednak cena rośnie minimalnie o 2 eurocenty na kg. Z kolei w Austrii spadki zostały zahamowane lecz presja cenowa trwa nadal.