Wieprzowina jest bardzo droga. Jak długo jeszcze?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
11-12-2019,8:15 Aktualizacja: 11-12-2019,8:09
A A A

Rynek wieprzowiny zaskakuje zarówno przetwórców, jak i producentów trzody chlewnej. Ceny tego mięsa, podobnie jak skupu tuczników, nieustannie rosną już od ponad miesiąca.

Wieprzowina jest coraz droższa. Podwyżki dotyczą wszystkich elementów. Jednak powodów do optymizmu, jak informuje TVP 1, nie ma handel.

Ceny wieprzowiny są bardzo wysokie, co nie ma jednak odzwierciedlenia w popycie na to mięso. Dlatego zakładom mięsnym trudno jest zaakceptować takie stawki.

Zakłady, które mają podpisane długoterminowe umowy z sieciami handlowymi, są w najtrudniejszej sytuacji. Bez względu na cenę mięsa muszą je dostarczyć pod groźbą kar za niewywiązanie się z umowy.

cena tuczników, tuczniki, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, KZP-PTCH, hodowcy trzody chlewnej, producenci tuczniików

Ceny tuczników rekordowe i ciągle pną się w górę

Ceny tuczników niemal we wszystkich europejskich krajach w ostatnim tygodniu ponownie wzrosły. Największe zwyżki odnotowano w Belgii, Austrii i Holandii. Jedynie w Danii i we Francji utrzymały się one na tym samym poziomie. Tuczniki w Belgii...

Zakłady nie robią zapasów, ponieważ przy obecnych stawkach jest to dla nich nieopłacalne. To dość nietypowa sytuacja. Jak podaje TVP 1 zazwyczaj o tej porze roku zapotrzebowanie na schab, szynkę, łopatkę czy karkówkę rosło.

Ceny mięsa obecnie dość skutecznie odstraszają zakłady do robienia większych zakupów. Szynka jeszcze kilka tygodni temu kosztowała 10-11 złotych za kilogram. Obecnie jest to nawet 15 złotych.

Jak podaje portal agrohandel.pl, ceny schabu kształtują się na poziomie niemal 16 zł za kg. Karkówka kosztuje 15,4 zł za kg, a łopatka 14,8 zł za kg.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że sytuacja ta nie zmieni się w najbliższych tygodniach. Tegoroczne ceny skupu trzody chlewnej w grudniu mają być nawet o 25 proc. wyższe niż w ubiegłym roku.

Nowy rok również ma przynieść kolejne wzrosty cen, lecz jak podaje TVP 1, mają być one zdecydowanie mniejsze.

  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA