Więcej trzody na rynku, niższe ceny
Relacje popytowo-podażowe na najważniejszych unijnym rynku trzody chlewnej pozostają niekorzystne dla producentów żywca, jak informuje serwis ThePigsite.com.
Na skutek wysokich temperatur odnotowanych w lecie, proces tuczenia części zwierząt wydłużył się, natomiast jesienne chłody przyspieszyły proces przybierania zwierząt na wadze. W rezultacie więcej surowca trafia obecnie na rynek, co przy stabilnym popycie, wywarło presję na obniżki cen.
Na rynku wspólnotowym, szczególnie w Hiszpanii, obserwujemy w br. znacznie większy wolumen produkcji wieprzowiny niż rok wcześniej, podaje ThePigsite.com. Według wstępnych szacunków w tym kraju w 2015 r. zostanie wyprodukowanych o 8,2% więcej tego mięsa niż przed rokiem.
Wzrost produkcji odnotowuje się w całej UE, gdzie w czerwcu 2015 r. pogłowie trzody zwiększyło się w ujęciu rocznym o 2-procent. Analitycy przypominają jednak, że pogłowie loch w krajach członkowskich w tym samym czasie zmniejszyło się o 0,6%. Na tym tle wyróżnia się Hiszpania, gdzie liczebność loch była w czerwcu br. o 2,3% większa niż przed rokiem. Będzie miało to znaczny wpływ na pogłowie tuczników, które w ocenie ekspertów w 2016 r. powinno zwiększyć się w tym kraju o 6,2%, wobec 2,7% dla całej UE.