W wyniku ASF Chiny drastycznie zmniejszyły pogłowie świń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-10-2019,8:00 Aktualizacja: 26-10-2019,9:11
A A A
Ministerstwo Rolnictwa Chin informuje, że kraj ten ograniczył pogłowie trzody chlewnej o ponad 40 proc. Jest to efekt wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terytorium tego państwa. 
 
Pogłowie świń w Chinach we wrześniu zmalało o 3 proc. w stosunku do sierpnia i aż o 41,1 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim - informuje portal 3trzy3.pl na podstawie strony chińskiego ministerstwa rolnictwa. 
 
Pogłowie loch zmniejszyło się o 2,8 proc. w stosunku do sierpnia 2019 r. i o 38,9 proc. w porównaniu z wrześniem ubiegłego roku.
 
ASF, strefy ASF, trzoda chlewna, eksport do Chin

Francja namawia Chiny do uznania europejskich stref ASF

Trwają negocjacje przedstawicieli Francji i Chin w sprawie akceptacji europejskich stref afrykańskiego pomoru świń (ASF). Są one wyznaczane na terenach, na których zaatakuje wirus ASF, a ich celem jest ograniczenie rozprzestrzeniania się...
Ograniczenie pogłowia świń oraz duże zapotrzebowanie na ten rodzaj mięsa przez Chiny stały się motorem napędowym dla europejskich eksporterów wieprzowiny. 
 
Zwiększenie importu przez Państwo Środka wpłynęło na wzrost cen tuczników w Unii Europejskiej. 
 
W Niemczech na dużej giełdzie od kilku tygodni cena żywca wieprzowego utrzymuje się na poziomie 1,85 euro za kilogram wagi bitej ciepłej. 
 
W przeliczeniu na polską walutę daje około 7,91 złotych za kilogram. 
 
  • Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń będzie można znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA