Ceny tuczników wciąż niskie, ale stabilne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-02-2016,9:20 Aktualizacja: 08-02-2016,15:24
A A A

Tuczniki w Polsce w 5 tygodniu 2016 r. tj. od 1 do 7 lutego według transakcji członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej kosztowały 4,37 zł/kg czyli o 9 groszy więcej niż przed tygodniem. To skutek stabilizacji cen na rynku większości krajów Wspólnoty.

Komisja Europejska podjęła decyzję o zakończeniu składania wniosków do programu prywatnego przechowalnictwa już po 3 tygodniach od jego rozpoczęcia. W sumie w ramach tego programu z rynku zdjęto 90.000 ton wieprzowiny z czego najwięcej, bo 26.100 ton pochodziło z rynku niemieckiego, a 19.300 ton z Hiszpanii.

ceny żywca, tuczniki, kzp-ptch, Niemcy

Ceny żywca wieprzowego wyższe o 10-20 groszy. Trwa ożywienie na rynku

Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce nadal rosną i w porównaniu do ubiegłego tygodnia są o 10-20 groszy wyższe - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Podobny trend jest obserwowany w Europie....

Zdaniem członków KZP-PTCH program ten nie miał wpływu na rynek. W Niemczech cena skupu trzody chlewnej od trzech tygodni utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Wszystko przez liczbę oferowanych tuczników, która nie jest zbyt duża w związku z czym zakłady skupują je bez ograniczeń.

Według notowań niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG na początku lutego wynosiła ona 1,31 Euro/kg wbc tj. ok. 5,76 zł/kg. We Francji i Hiszpanii ceny skupu wzrosły o 1 eurocent, z kolei w Holandii i Belgii zmalały o 2 eurocenty.

Eksperci związani z rynkiem trzody chlewnej twierdzą, że przy obecnej sytuacji europejscy producenci tuczników tracą średnio ok. 35 Euro na sztuce tj. ok. 154 zł. To może wpłynąć na znaczący spadek liczby hodowców a więc także pogłowia świń.

Z informacji zebranych przez KZP-PTCH likwidacja może dotyczyć 1 miliona loch. Jeżeli tak się stanie w UE będzie o 2,3 mln ton wieprzowiny mniej i w związku z tym ceny mogą rosnąć w drugiej połowie tego roku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA