Rynek wieprzowiny w Polsce w ciągu 10 lat zmniejszyła się do 2,4 mln ton w 2017 r. Tym samym Polska spadła z trzeciego miejsca w eksporcie wieprzowiny w Europie na miejsce siódme.
Produkcja i eksport wieprzowiny w Polsce spada. W ciągu 10 lat produkcja obniżyła się do 2,4 mln ton, a głównym tego powodem jest afrykański pomór świń (ASF) oraz mity o szkodliwości tego rodzaju mięsa.
Pogłowie trzody chlewnej w ciągu ostatnich 10 lat wyraźnie obniżyło się. Spadła również produkcja i eksport wieprzowiny. Jest to skutek wirusa ASF oraz mitów o szkodliwości tego rodzaju mięsa.
Jak podkreślił Witold Choiński, prezes Związku ”Polskie Mięso” dzisiaj mamy niestety ujemny bilans w handlu zagranicznym wieprzowiną i wynosi on prawie 1,8 mld zł, czytamy na portalu 3trzy3.pl.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował dziś (31 stycznia) o wyznaczeniu pierwszego w tym roku ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF). Choroba zaatakowała gospodarstwo utrzymujące 67 świń. Ostatnie ognisko ASF w Polsce odnotowano we...
Dodał on, że odbiorcami są prawie wyłącznie kraje Unii Europejskiej. Jednak najważniejsze rynki, do których należą Chiny, Japonia oraz Korea są zamknięte z powodu występowania w Polsce ognisk ASF.
W 2007 r. produkcja wieprzowiny w Polsce wynosiła 2,8 mln ton, a w ciągu 10 lat zmniejszyła się do 2,4 mln ton w 2017 r. Tym samym Polska spadła z trzeciego miejsca w eksporcie wieprzowiny w Europie na miejsce siódme.
Z kolei w imporcie zajmujemy piątą pozycję. Sprowadzamy wieprzowinę głownie z Niemiec, Danii, Holandii i Belgii.
Zdaniem Witolda Choińskiego poza ASF istnieją inne przyczyny ograniczenia hodowli w Polsce.
- Mamy często telefony od rolników, którzy mówią, że chcą wybudować chlewnie, chcą się rozwijać i nie mają możliwości. Uzyskanie pozwoleń budowlanych rolnośrodowiskowych trwa często 4-5 lat, co jest ewenementem w skali europejskiej, a nawet światowej - mówił Witold Choiński.
Produkcja trzody chlewnej w Polsce jest rozdrobniona i w gospodarstwie średnio znajdują się 64 sztuki trzody chlewnej. W Danii jest to średnio ponad 3 tys., w Niemczech ponad 1 tys., a w Holandii 1,5 tys. sztuk.
Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) w ubiegłym tygodniu został potwierdzony w gospodarstwie utrzymującym 67 świń. Dzień później główny lekarz weterynarii poinformował o kolejnych przypadkach choroby u dzików. ...
Dzięki temu kraje te mają ogromny potencjał rozwoju. Zdaniem Choińskiego polscy rolnicy mają jednak problemy z biurokracją.
Związek ”Polskie Mięso” chciałby przynajmniej powrócić do stanu rynku sprzed dekady i dlatego rozpoczął kampanię ”Marka Polskie Mięso”, która ma promować spożycie m.in. wieprzowiny.
Kampania ma na celu informowanie jak zmieniła się struktura i skład mięsa wieprzowego. Krąży o nim mit, że jest ono tłuste i kaloryczne. Taki mit jest powtarzany od wielu lat. Jednak wyniki ostatnich badań pokazują, że wartość dietetyczna mięsa zmieniła się na plus.
Jest ono jeden z ważniejszych elementów dostarczających żelazo do organizmu. Mięso wieprzowe jest jednym z chudszych mięs dostępnych na rynku, podobnie jak drób. W schabie czy szynce zawartość tłuszczu jest na poziomie zaledwie 3,5 proc.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ