Unijny eksport wieprzowiny spada

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-10-2017,14:30 Aktualizacja: 24-10-2017,14:28
A A A
Eksport mięsa wieprzowego z krajów Unii Europejskiej w sierpniu br. wyniósł 160 tys. ton. To o 11 proc. mniej jak przed rokiem. Z kolei w okresie od stycznia do sierpnia wyniósł 1,36 mln ton i był o 14 proc. mniejszy niż w analogicznym okresie 2016 r. 
 
Ograniczenie eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej jest głównie spowodowane spowolnieniem handlu na rynku chińskim - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie portalu AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board).
 
tuczniki, trzoda chlewna, perspektywy rynku

Sytuacja na rynku wieprzowiny w 2018 r. nie zapowiada się optymistycznie

Pogłowie trzody chlewnej w Unii Europejskiej wzrosło o prawie 1 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. Przełoży się to na liczbę ubijanych tuczników i będzie jednym z czynników wpływających na obniżenie cen w 2018 r. –...
 
Chiny w bieżącym roku eksportują mniejszą ilość mięsa wieprzowego niż to miało miejsce jeszcze przed rokiem. W sierpniu 2017 roku spadek eksportu na chiński rynek wyniósł 33 proc. r/r i był spowodowany odbudową produkcję świń w tym kraju.
 
Eksporterzy z Unii nie dają jednak za wygraną i intensywnie poszukują możliwości zwiększenia eksportu na inne rynki niż chiński.
 
W sierpniu br. podwoili eksport wieprzowiny do USA oraz wywóz do Hong Kongu i na Filipiny odpowiednio o 22 proc. i 35 proc.
 
W okresie od stycznia do sierpnia 2017 eksport unijny wyniósł 1,36 mln ton i był o 14 proc. mniejszy niż w analogicznym okresie 2016 r. 
 
Z uwagi na wzrost światowych cen wieprzowiny wartościowo spadek ten wyniósł tylko 0,5 proc.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA