Sytuacja na rynku wieprzowiny w 2018 r. nie zapowiada się optymistycznie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-10-2017,11:00 Aktualizacja: 23-10-2017,10:08
A A A
Pogłowie trzody chlewnej w Unii Europejskiej wzrosło o prawie 1 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. Przełoży się to na liczbę ubijanych tuczników i będzie jednym z czynników wpływających na obniżenie cen w 2018 r. – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Ceny tuczników są uzależnione od kilku elementów. Polska oraz kraje UE weszły w sezonowy wzrost podaży żywca wieprzowego, który wynika z niższych temperatur i większych przyrostów tych zwierząt. 
 
dziki, przypadek asf, asf, główny lekarz weterynarii

Wirus ASF dalej zbiera żniwo wśród dzików. 14 nowych przypadków

Główny lekarz weterynarii poinformował o nowych przypadkach ASF u dzików. Wirus afrykańskiego pomoru świń został wykryty u 11 martwych oraz trzech odstrzelonych sztuk. Dwa przypadki dotyczą woj. podlaskiego, cztery woj. mazowieckiego...
Wysokie ceny wieprzowiny, notowane od połowy ubiegłego roku, zachęciły producentów świń do zwiększenia produkcji. Jak wynika z danych Eurostatu dobra koniunktura na rynku spowodowała wzrost pogłowia świń w krajach UE o prawie 1proc. r/r. Jednocześnie pogłowie loch wzrosło o ponad 1 proc. 
 
Zwiększenie liczby macior oraz poprawa efektywności produkcji przyczynią się do wzrostu liczby ubijanych tuczników w 2018 r.
 
Cena tuczników w Europie zależy również od sytuacji na rynkach światowych. Niskie ceny żywca wieprzowego w Stanach Zjednoczonych, które wynoszą 1,33 dolara za kg (około 1,13 euro za kg wagi bitej ciepłej) przyczyniają się do wzrostu eksportu na rynki azjatyckie. 
 
Eksporterzy z państw unijnych, a zwłaszcza z Niemiec, gdzie cena wynosi obecnie 1,50 euro za kg (około 6,37 zł), przegrywają z tańszą konkurencją. 
 
Ponadto Chiny odbudowują swoją produkcję świń, przez co ich popyt na wieprzowinę spada. W wyniku tego w Unii Europejskiej pozostaje więcej wieprzowiny, co przekłada się na spadki jej cen.
 
Wobec niekorzystnych trendów rynkowych 2018 r. nie zapowiada się optymistycznie dla producentów trzody chlewnej.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA