Ubój trzody chlewnej idzie w górę
W styczniu i lutym bieżącego roku liczba ubojów trzody chlewnej w państwach Unii Europejskiej zwiększyła się w skali roku o 1,1 procenta do 42,7 miliona sztuk.
Największe wzrosty zanotowano na Słowacji (69 proc.), Łotwie (17 proc.), w Słowenii (14 proc.), na Węgrzech (7 proc.) i w Polsce (6,4 proc. do 3,6 mln szt.). Najwięcej świń skierowano z kolei na ubój w Niemczech (+0,4 proc. do 9,7 mln szt.) i Hiszpanii (+5,7 proc. do 8,3 mln szt.) - informuje FAMMU/FAPA.
Dramatycznie niskie pogłowie świń w Polsce. Tak źle jeszcze nie było
Liczba ubojów spadła m.in. w Grecji (8 proc.), Danii, Czechach i na Litwie (po 7 proc.) oraz w Belgii i Holandii ( po 6 proc.). Waga zwierząt ubitych w UE zwiększyła się wobec pierwszych dwóch miesięcy 2015 r. o 2,1 proc. do 3,9 mln ton.
Tonaż uboju wzrósł przede wszystkim na Słowacji (75 proc.), w Słowenii (22 proc.), na Łotwie (18 proc.) i w Polsce (12 proc. do 326,1 tys. ton). W Niemczech waga ubitego żywca zwiększyła się o 0,3 proc. do 919 tys. ton, a w Hiszpanii o 8 proc. do 752 tys. ton.
Największe spadki wagi ubitych świń zarejestrowano w Danii (8,3 proc. do 257,8 tys. ton), na Litwie (8 proc.) oraz w Holandii i Belgii (po 6 proc.).