Ubój trzody chlewnej idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
25-05-2016,8:10 Aktualizacja: 25-05-2016,9:04
A A A

W styczniu i lutym bieżącego roku liczba ubojów trzody chlewnej w państwach Unii Europejskiej zwiększyła się w skali roku o 1,1 procenta do 42,7 miliona sztuk.

Największe wzrosty zanotowano na Słowacji (69 proc.), Łotwie (17 proc.), w Słowenii (14 proc.), na Węgrzech (7 proc.) i w Polsce (6,4 proc. do 3,6 mln szt.). Najwięcej świń skierowano z kolei na ubój w Niemczech (+0,4 proc. do 9,7 mln szt.) i Hiszpanii (+5,7 proc. do 8,3 mln szt.) - informuje FAMMU/FAPA.

trzoda chlewna, świnie, pogłowie świń, GUS, wieprzowina, pogłowie trzody chlewnej, mięso, żywiec

Dramatycznie niskie pogłowie świń w Polsce. Tak źle jeszcze nie było

Ze wstępnych danych GUS wynika, że pogłowie świń w marcu 2016 r. liczyło 10187,4 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku spadek aż o 11,5 proc. Zmniejszyła się liczebność pogłowia wszystkich grup struktury...

Liczba ubojów spadła m.in. w Grecji (8 proc.), Danii, Czechach i na Litwie (po 7 proc.) oraz w Belgii i Holandii ( po 6 proc.). Waga zwierząt ubitych w UE zwiększyła się wobec pierwszych dwóch miesięcy 2015 r. o 2,1 proc. do 3,9 mln ton.

Tonaż uboju wzrósł przede wszystkim na Słowacji (75 proc.), w Słowenii (22 proc.), na Łotwie (18 proc.) i w Polsce (12 proc. do 326,1 tys. ton). W Niemczech waga ubitego żywca zwiększyła się o 0,3 proc. do 919 tys. ton, a w Hiszpanii o 8 proc. do 752 tys. ton.

Największe spadki wagi ubitych świń zarejestrowano w Danii (8,3 proc. do 257,8 tys. ton), na Litwie (8 proc.) oraz w Holandii i Belgii (po 6 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA