Tuczniki w UE są coraz tańsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-09-2018,9:25 Aktualizacja: 24-09-2018,9:37
A A A
Cena żywca wieprzowego w Niemczech w minionym tygodniu spadła o 4 centy do wartości 1,4 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Była ona o 11,4 proc. niższa od tej notowanej w tym samym okresie 2017 r.
 
Spadki cen tuczników odnotowano również w Austrii o 4 centy oraz w Hiszpanii, Holandii i Belgii o 3 centy. Z kolei we Francji, Danii i Irlandii ceny pozostały bez zmian. 
 
Trendy spadkowe w Unii Europejskiej są związane z sezonowością oraz wzrostem produkcji tuczników, za wyjątkiem Niemiec.
 
ASF, dziki, Belgia, wirus

ASF w Belgii. U martwych dzików wykryto wirusa

Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (AFSCA) potwierdziła wczoraj (13 września) informację o wystąpieniu pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń na terenie tego kraju. Wiadomo, że wirus został wykryty u dwóch padłych...
 
W pierwszych sześciu miesiącach 2018 r., jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, produkcja wieprzowiny w Polsce zwiększyła się o 9,1 proc., w Hiszpanii o 7,8 proc., w Holandii o 5,8 proc., w Belgii o 4,1 proc., w Danii o 3,9 proc., we Francji o 2 proc., a we Włoszech o 0,5 proc.
 
W całej Unii Europejskiej w pierwszym półroczu wyprodukowano łącznie 12,12 mln ton wieprzowiny. Było to o 3,6 proc. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Z kolei w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy jej eksport do krajów trzecich zwiększył się zaledwie o 1 proc.
 
Sytuację pogarsza również pojawienie się pierwszych przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Belgii. Spowodowało to wprowadzenie sankcji na belgijską wieprzowinę przez dziewięć państw. Eksporterzy z innych krajów unijnych nie byli w stanie w tak krótkim czasie zastąpić dostaw na te rynki. 
 
Unijni producenci muszą także konkurować z atrakcyjnie cenową wieprzowiną pochodzącą ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jeden kilogram tuszy kosztuje nieco ponad 1 euro.
 
Prowadzi to do wzrostu ilości wieprzowiny na unijnym rynku, a tym samym obniżania cen tuczników jaką otrzymują rolnicy.
 
Według ekspertów z kzp-ptch w Polsce w bieżącym tygodniu również należy spodziewać się korekty ceny w dół o około 15 groszy za kilogram. Prawdopodobnie na krajowym rynku wzrośnie również ilość taniej wieprzowiny pochodzącej z Belgii.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA