Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w trzecim tygodniu marca ceny trzody chlewnej zarówno w Polsce jak i w krajach unijnych wzrosły. Trend ten dotyczy również cen mięsa wieprzowego.
Ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce w dniach 15-21 marca wzrosła o 3%. W tym czasie średnie notowania tuczników w Unii Europejskiej wzrosły o 4%.
Trzoda chlewna w Polsce w trzecim tygodniu marca w odniesieniu do poprzedniego notowania podrożała o 3% do poziomu 5,43 zł za kg.
Żywiec ten, według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, był o 26% droższy niż przed miesiącem, ale o 16% tańszy niż przed rokiem.
Jak podaje Komisja Europejska średnio w krajach unijnych za świnie rzeźne klasy E płacono 155,33 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 723,74 zł.
Warchlaki na europejskim rynku przestały drożeć. Trend ten dotyczy zarówno cen w Danii jak i w Niemczech. Ceny warchlaków w Danii, opublikowane 25 marca bieżącego roku, pozostały bez zmian. Zwierzęta o statusie zdrowotnym...
Cena ta była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 18,5% niż przed miesiącem, a także o 20% niższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
W Polsce za trzodę chlewną tej klasy płacono 154,70 euro za 100 kg, czyli około 720,90 zł. Było to o 0,63 euro za 100 kg mniej niż średnio w Unii Europejskiej oraz o 1,07 euro za 100 kg niż w Niemczech.
Od początku marca w zakładach mięsnych obserwuje się wzrost cen elementów wieprzowych. W trzecim tygodniu marca półtusze wieprzowe zbywano średnio po 8,19 zł za kg.
Ich cena była o 4,5% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 31% niż przed miesiącem oraz o 13% niższa niż przed rokiem.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ