Ceny w skupie tuczników wyraźnie rosną. Jest to efekt spadku pogłowia trzody chlewnej na rynku Unii Europejskiej.
Ceny skupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej pną się w górę. Jest to efekt niskiej podaży świń, co wynika z ograniczenia pogłowia.
Spadek pogłowia trzody chlewnej w krajach Wspólnoty spowodował niską podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku. Personel skupujący musi dokonać wielu starań, aby pozyskać niezbędną ilość surowca.
W rezultacie w większości krajów Unii Europejskiej widoczny jest wzrost cen. W Holandii notowania tuczników wzrosły aż o 12 centów za kg, w Belgii o 9 centów, we Francji i w Austrii o 5 centów, a w Hiszpanii o 4 centy.
Ministerstwo rolnictwa rozważa możliwość stosowania przez gospodarstwa utrzymujące do 8 świń mniejszych zasad bioasekuracji. Pojawienie się w nich ogniska ASF nie skutkowałoby również wyznaczaniem wokół nich obszarów objętych...
Na dużej niemieckiej giełdzie 8 lutego tuczniki podrożały o 12 centów do poziomu 2,20 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę daje to około 10,49 zł za kg.
Na rynku krajowym, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, ceny skupu świń też wzrosły. Zakłady przetwórcze w ubiegłym tygodniu płaciły nawet 10,50 zł za kg klasy E.
W stosunku do tygodnia poprzedniego wzrosty sięgały 70-80 groszy za kg wagi bitej ciepłej. Coraz więcej tuczarni szuka prosiąt do wstawienia, co sprzyja dynamicznemu wzrostowi ich cen.
Jeszcze pod koniec stycznia ceny tuczników w Polsce spadały. W dniach od 23 do 29 stycznia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena trzody chlewnej ukształtowała się na poziomie 7,17 zł za kg.
było to o 2% mniej niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 66% droższy niż przed rokiem.
W tym czasie na rynku krajowym półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,51 zł za kg. Było to o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż miesiąc wcześniej, a także o 57% drożej niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ