Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w drugim tygodniu maja wzrosła cena tuczników w Polsce. Ukształtowała się ona na poziomie 5,09 zł za kg, to 2% więcej niż przed tygodniem.
Cena tuczników w Polsce od końca marca bieżącego roku spadała. W drugim tygodniu maja odnotowano odmienny trend i ich notowania wzrosły.
Żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 10-16 maja podrożał o 2% do wartości 5,09 zł za kg. Cena ta była o 4% niższa niż przed miesiącem oraz o 1% niż uzyskiwali producenci w tym samym okresie ubiegłego roku.
W Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w drugim tygodniu maja dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 155,75 euro (około 698 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Tuczniki podrożały 19 maja w Niemczech o 8 centów. W ślad za tymi notowaniami ich ceny zaczęły rosnąć niemal w całej Europie. Hodowcy otrzymują wyższe stawki m.in. w Belgii, Danii, Hiszpanii, czy we Włoszech. Tuczniki w Niemczech podrożały o...
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio o 1% i o 5% niższa niż przed miesiącem i rokiem.
W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 146,97 euro za 100 kg, co daje około 659 zł.
Była ona o 6% niższa od średniej ceny w krajach unijnych oraz o 2% niż uzyskiwali producenci na rynku niemieckim.
Najwyższe ceny wśród unijnych producentów odnotowano w Hiszpanii. Tam notowania tuczników wynosiły 179,27 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje niemal 804 zł.
Na drugim miejscu znalazła się Francja. Tamtejsi rolnicy za 100 kg tuszy uzyskiwali 165 euro, czyli około 740 zł. W Danii cena oscylowała wokół 165,14 euro za 100 kg, co daje około podobnie jak we Francji 740 zł.
W drugim tygodniu maja cena sprzedaży półtusz wieprzowych wynosiła 7,29 zł za kg i była o 2 gr za kg wyższa niż przed tygodniem. Cena ta była o 5% niższa niż przed miesiącem oraz o 6,5% niż przed rokiem.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ