Tuczniki w Polsce też drożeją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-05-2021,10:35 Aktualizacja: 25-05-2021,10:35
A A A
Cena tuczników w Polsce od końca marca bieżącego roku spadała. W drugim tygodniu maja odnotowano odmienny trend i ich notowania wzrosły. 
 
Żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 10-16 maja podrożał o 2% do wartości 5,09 zł za kg. Cena ta była o 4% niższa niż przed miesiącem oraz o 1% niż uzyskiwali producenci w tym samym okresie ubiegłego roku. 
 
W Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w drugim tygodniu maja dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 155,75 euro (około 698 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie, Belgia

Tuczniki zaczęły drożeć w całej Europie

Tuczniki podrożały 19 maja w Niemczech o 8 centów. W ślad za tymi notowaniami ich ceny zaczęły rosnąć niemal w całej Europie. Hodowcy otrzymują wyższe stawki m.in. w Belgii, Danii, Hiszpanii, czy we Włoszech. Tuczniki w Niemczech podrożały o...
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio o 1% i o 5% niższa niż przed miesiącem i rokiem. 
 
W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 146,97 euro za 100 kg, co daje około 659 zł. 
 
Była ona o 6% niższa od średniej ceny w krajach unijnych oraz o 2% niż uzyskiwali producenci na rynku niemieckim. 
 
Najwyższe ceny wśród unijnych producentów odnotowano w Hiszpanii. Tam notowania tuczników wynosiły 179,27 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje niemal 804 zł. 
 
Na drugim miejscu znalazła się Francja. Tamtejsi rolnicy za 100 kg tuszy uzyskiwali 165 euro, czyli około 740 zł. W Danii cena oscylowała wokół 165,14 euro za 100 kg, co daje około podobnie jak we Francji 740 zł. 
 
W drugim tygodniu maja cena sprzedaży półtusz wieprzowych wynosiła 7,29 zł za kg i była o 2 gr za kg wyższa niż przed tygodniem. Cena ta była o 5% niższa niż przed miesiącem oraz o 6,5% niż przed rokiem.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA