Żywiec wieprzowy w Polsce w ciągu ostatniego tygodnia potaniały o około 10 groszy za kg. Jest to efekt zapełnienia magazynów mięsem wieprzowym informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Cena tuczników w Polsce w ciągu tygodnia spadła średnio o 10 groszy za kilogram. Korekta cen wynika między innymi z zapełnienia magazynów.
Tuczniki w minionym tygodniu na europejskim rynku utrzymały stabilną cenę. W Niemczech ich notowania pozostały bez zmian na poziomie 1,50 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,96 zł.
Z kolei na niemieckiej małej giełdzie opublikowanej 26 marca cena spadła o 1 cent do wartości 1,54 euro za kg wbc, czyli około 7,15 zł.
Powodem zatrzymania dalszych podwyżek cenowych, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, jest brak możliwości przełożenia ceny surowca z zakładów mięsnych na odbiorców detalicznych.
Warchlaki na europejskim rynku przestały drożeć. Trend ten dotyczy zarówno cen w Danii jak i w Niemczech. Ceny warchlaków w Danii, opublikowane 25 marca bieżącego roku, pozostały bez zmian. Zwierzęta o statusie zdrowotnym...
Przetwórcy i detaliści muszą przyzwyczaić się do nowych warunków rynkowych. Obecnie podaż żywca i popyt zakładów mięsnych się równoważą.
Zwiększony popyt odnotowano w Hiszpanii. Wynika on głównie ze zwiększonych zamówień ze strony Chin. W efekcie ceny w ciągu tygodnia wzrosły o 7 centów za kg wbc i osiągnęły wartość 1,86 euro za kg. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,63 zł.
W Polsce w ciągu tygodnia ceny spadły średnio o 10 groszy za kg tuszy. Wynika to przede wszystkich z zapełnienia magazynów mięsem.
Zahamowaniu ceny nie sprzyja również duża liczba zakażeń wywołana Covid-19 oraz wprowadzenie nowych obostrzeń w okresie świątecznym.
Eksperci POLPIG podkreślają, że sytuacja, w której po dużych podwyżkach cen skupu następuje korekta, nie jest niczym nadzwyczajnym. Gwałtownie rosnące notowania tuczników wymagają bowiem ponownego dostosowania w całym łańcuchu dostaw.
W kolejnych dniach z powodów sezonowych nie należy spodziewać się zwiększenia podaży żywca na rynku. Kolejny wzrost cen nastąpi prawdopodobnie dopiero po przejściu trzeciej fali pandemii Covid-19.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ